NHLi legendaarse kakleja karm lugu: trööstitu lapsepõlv, teenitud ja kaotatud miljonid ja elu autopesijana

Elu24
Copy
Donald Brashear (nr 87)  Washingtoni Capitalsi särgis pidamas rusikavõitlust New York Rangersi Colton Orriga 2009. aastal.
Donald Brashear (nr 87) Washingtoni Capitalsi särgis pidamas rusikavõitlust New York Rangersi Colton Orriga 2009. aastal. Foto: Kathy Willens/AP/Scanpix

USA endine jäähokimängija Donald Brashear oli maailma parimas hokiliigas NHL tuntud kui kõva kakleja. Tema ülesanne oli olla justkui turvamees, kes kaitses oma meeskonna tähtmängijaid vastaste rünnakute eest.

Suur ja jõuline hokimees teenis jääareenil korda valvates 19 miljonit dollarit ehk umbes 16 miljonit eurot. Brashear mängis NHLi karjääri jooksul rohkem kui 1000 kohtumisel.

Pärast sportlaskarjääri lõppu algas Brasheari jaoks raske aeg. The Athelticis ilmunud artiklis rääkis ta, et langes alkoholismi ja narkootikumide küüsi.

2019. aastal peeti Brashear kinni pärast seda, kui oli oma koju sisse murdnud, et võtta sealt kokaainikotike.

Üürileandja oli nõudnud endise hokitähe lahkumist ning hoiatanud, et võtab peagi midagi ette, kui Brashear elamut ei vabasta. Samuti vahetas ta maja ukseluku ära.

Ühe päeva varastel hommikutundidel, kui kõik veel magasid ning kedagi ei paistnud läheduses olevat, küünitas Brashear ennast üürimaja aknast sisse. Ta tundis end seal mõnusalt, jõi ohtralt õlut ja tegi nii mõnegi kokaiinitriibu. Mõni tund hiljem tuli politsei ja võttis mehe vahi alla. 2019. aasta detsembris mõisteti ta väikeste narkokuritegude ja vandalismi eest tingimisi vangi.

Karjääri lõpus polnud Brashearil ühtegi võlga. Talle kuulus unelmate maja basseini, golfisimulaatori ja tenniseväljakuga. Garaažis olid Porsche ja Lamborghini.

Mees üritas läbi lüüa ettevõtjana ja tegeles hokikeppide müügiga. Samuti ostis ta paar korterit ja lootis, et investeering kinnisvarasse tasub ära. Kuigi Brashear teenis hokimängijana miljoneid, ei tundnud ta selle üle uhkust.

«Olen alati austanud inimesi, kes peavad raha teenimiseks 40 tundi nädalas tööd rabama. Tahtsin lastele näidata, et võin olla edukas ka päriselus,» sõnas Brashear.

Ettevõtte ei saanud aga kuidagi jalgu alla ja peagi oli Brashear võlgades. 2018. aastal läks mehe ettevõte pankrotti ja tema vastu esitati hulk tsiviilhagisid. Ta kaotas varem soetatud kinnisvara ja pidi maksma veel ligi 200 000 dollarit nende jaoks võetud laenu.

See polnud veel kõik. Endine hokiareenide hirm pidi maha müüma ka oma maja. Ta jäi eemale oma poegade kasvatamisest ning nägi oma tütart vaid aeg-ajalt.

Jooma hakkas ta 28-aastaselt, kuid pärast karjääri lõppu lisandusid narkootikumid, millest Brashear jäi kergesti sõltuvusse.

Brashear ütles, et võis juua õhtu jooksul 30 pudelit õlut ja suitsetada paki sigarette. Mees kulutas maja müügist saadud raha narkootikumide peale ja võttis seejärel laenu. Ta tõmbas ennast pilve 5000 dollari (umbes 4000 euro) eest nädalas.

Peagi oli ta võlgu üle kahe miljoni dollari ning jõudis eraisiku pankroti lävele.

Mees hakkas kartma oma tervise pärast ning pelgas, et süda ütleb üles. Rahaprobleemide tõttu üritas ta narkootikumide müügiga lisa teenida. Siis sai ta aga aru, et on iseenda kõige suurem klient.

Brasheari lähedane sõber Simon Gagne märkas tema järjest halvenevat olukorda 2017. aastal. Mehed olid ühes amatöörliigas koos hokit mänginud. Gagne silmas, et Brashear on kaalus kõvasti juurde võtnud. Varem oli olnud raudrusikaga hokimängija füüsiline vorm alati suurepärane.

«Olen õnnelik»

Pärast 2019. aasta vahistamist siirdus Brashear Quebeci võõrutusravile. Kui alguses pidi olema ta ravil kuu aega, siis lõpuks veetis ta võõrutuskliinikus kokku viis kuud.

Pärast seda leidis ta tööd Tim Hortonsi kohvikus, kus pidas vastu vaid mõne kuu. Seejärel sai Brashear miinimumpalgaga tööotsa autopesijana. Pisut lisaraha teenib ta nn õlleliigades jäähokikohtuniku ametit pidades.

Pärast olukorra paranemist hakkas ta uuesti oma poegadega suhtlema. Samuti mängis ta eelmisel hooajal Quebeci kohalikus poolprofiliigas, kus teenis iga matši eest paarsada dollarit.

Umbes aasta tagasi läks hokihooaeg koroonapandeemia tõttu pausile ja Brashear pidi jääma eneseisolatsiooni. Samal ajal võitles ta veel sõltuvustega ja teda tabasid esimest korda elus hirmsad paanikahood.

Praegu käib mees regulaarselt teraapias ja tegeleb lapsepõlves saadud traumadega – Brasheari isa oli alkohoolik ning peksis teda sageli rihma ja elektrijuhtmetega. Kui ta sai nelja-aastaseks, kolis ta isa juurest ema ja võõrasisa juurde Kanadasse Quebeci. Kuid võõrasisa ei võtnud mustanahalist kasulast omaks. Kuna poisil olid närvilisusest tingitud probleemid voodimärgamisega, siis sunniti teda magama prügikotis. Kui ta ei suutnud kingapaelu kinni siduda, siis sai ta sõimata. Alates kaheksandast eluaastast elas ta erinevates asenduskodudes. 

Nüüdseks on mees uimastitest prii.

«Olen õnnelik. Mõtlen vaid olevikule ja see on suurepärane. Kuid selle arusaamiseni oli alles pikk tee,» tõdes Brashear.

«Olen seesmiselt laps. Iga kord, kui otsin vastust, räägin oma sisemise lapsega. Valin sõnu ettevaatlikult, et talle mingil juhul haiget ei teeks,» rääkis endine hokimängija.

Brashear mängis karjääri jooksul NHLis 1025 põhiturniiri mängus. Ta esindas selliseid jäähoki superklubisid nagu Montreal Canadiens, Vancouver Canucks, Philadelphia Flyers, Washington Capitals ja New York Rangers.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles