Anna-Maria Galojan: palun Inglismaalt poliitilist varjupaika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan tähistas oma sünnipäeva Vabariigi aastapäeval Patarei vanglas. Sünnipäevalast õnnitlemas briti kirjanik Michael Wynne-Parker.
Anna-Maria Galojan tähistas oma sünnipäeva Vabariigi aastapäeval Patarei vanglas. Sünnipäevalast õnnitlemas briti kirjanik Michael Wynne-Parker. Foto: Aivar Pärtel

Ligi 60 000 euro omastamises süüdimõistetud MTÜ Eesti Euroopa Liikumise eksjuhist staarpoliitik  Anna-Maria Galojan peaks minema viie kuu pikkust vangistust kandma 7. veebruaril kell 10:00

Tegelikult seda ilmselt ei juhtu, sest Galojan on Eestimaa tolmu juba jalgadelt pühkinud ning resideerub hetkel Londonis, kus on otsustanud paluda ka poliitilist varjupaika.

«Jah, see vastab tõele! Olen hetkel Londonis ja ei kavatse niipea Eestisse naasta,» kommenteeris  Galojan samal päeval, kui tema vangimineku kuupäev ja kellaaeg avalikustati. «Mul on siin palgatud juba uued advokaadid, kes töötavad täistuuridel.»

«Nende eesmärgiks on Eestis jõustunud kohtuotsus võimalikult kiiresti tühistada. See võib võtta aega siiski kuni kuu või rohkemgi.»

«Selle aja jooksul ei soovita advokaadid mul Eestisse loomulikult tulla. Nende järgmiseks eesmärgiks on kaevata juhtum edasi Euroopa Kohtusse ning pole ka võimatu Eesti riigi kohtusse viimine.»

Vanglat vältivat Galojani ähvardab sundtoomine

Justiitsministeeriumi kõneisik Priit Talv ütles Õhtulehe veebitoimetusele, et kui inimene ei ilmu õigeaegselt vanglasse temale määratud karistust kandma, teeb vangla politseile taotluse ta sundtoomiseks.

Galojan palub Inglismaalt poliitilist turvapaika

«Kõige õudsam on see, kui inimene peab midagi sunniviisiliselt tegema,» kommenteerib staarpoliitik. «Mina olen otsustanud igatahes Inglismaalt poliitilist turvapaika taotleda. Olen sattunud Eestis kohtuorganite poolt enneolematu tagakiusamise alla.»

«Poliitikud võivad Eestis varastada kümneid miljoneid, vassida ja valetada, aga nendega ei juhtu mitte midagi. Nad ei pea isegi riigikogust lahkuma, vangiminekust rääkimata, aga minuga käituvad kohtunikud nagu mingi ohtliku kurjategijaga. Olen sattunud puhtalt tagakiusamise ohvriks, sest olen paljudele poliitikutele ohtlik. Nende seas on kindlasti nii president Ilveselt Valgetähe III klassi ordeni saanud Riivo Sinijärv, kui ka Toomas Hendrik Ilves isiklikult. »

Mis on poliitiline varjupaik ja kes võivad seda taotleda?

Inglise keeles political asylum tähendab kaasaegses poliitilises keeles luba jääda riiki, kuhu inimene on pagenud oma kodumaa või regiooni ohtlikkuse, seal esineva vaenu või tagakiusamise tõttu.

Varjupaigataotleja peab vastama 1951. aasta ÜRO Pagulasseisundi konventsioonis ja selle 1967. aasta protokollis sätestatud tingimustele, milleks on põhjendatud hirm kodumaale naasta rassilistel, usulistel või rahvuslikel põhjustel, poliitiliste veendumuste või teatud sotsiaalsesse rühma kuulumise tõttu.

Kiika pildigaleriid Anna-Maria korraldatud lustlikust peost vanglamüüride vahel!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles