Kelly Sildaru süüdistab isa vägivallas: ta haaras mu juustest, tiris magamistuppa ja lõi lahtise käega näkku (3)

Kelly Sildaru, Tõnis Sildaru, Henry Sildaru, Lilian Sildaru aastal 2017 Norras. Foto: Tairo Lutter / Postimees
Elu24
Copy

Avalikkuse ette on juba mõnda aega tilkunud infot Sildarude perekonna tülist, lahutusest ja vastastikustest kohtuhagidest. «Pealtnägija» lahkas väidetavat koduvägivalda, mis spordipere lõhki ajas.

Möödunud suvel esitati kahtlustus pereisa Tõnis Sildarule väidetavas kehalises väärkohtlemises ja suures ulatuses omastamises.

Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Sirle Melk ütles «Pealtnägijale», et uuritakse sündmusi, mis leidsid aset perioodil 2018–2019. «Neid kehalise väärkohtlemise episoode oli mitmeid ja kahtlustuse kohaselt on ta (Tõnis Sildaru – toim) need toime pannud nii oma elukaaslase kui ka tütre Kelly osas,» sõnas Melk.

Vanemprokurör lisas, et menetlust poleks alustatud tõenditeta, mis toetavad Kelly ja tema ema Lilian Talvingu väiteid.

Tõnis Sildaru keeldus «Pealtnägija» kaamera ette tulemast ega tunnista oma süüd, vaid heidab lõhki läinud pere naistele ette pahatahtlikkust. Süüdistuste taga on Tõnise arvates petetud naise kättemaks, millesse tõmmati kaasa mässumeelne tütar, kellega koos liialdatakse ja valetatakse.

Kelly, Tõnis ja Henry Sildaru 2016. aastal.
Kelly, Tõnis ja Henry Sildaru 2016. aastal. Foto: Erik Prozes

Kelly Sildaru ütles «Pealtnägijale» antud intervjuus, et on mõelnud ka selle peale, kas perevägivallast rääkimine võib tema edasist rahvusvahelist karjääri kahjustada. «Ma ise ei tunne, et see peaks kuidagi halvasti mõjuma. Ma olen ohver, ma ei ole ise midagi valesti teinud,» sõnas ta.

Vigursuusatamise maailmameister usub, et kuna on teistele eeskujuks, peab ta seda lugu avalikult jagama. «Muidu kasvõi meedias intervjuusid andes tunnen, et ma valetan inimestele, kuna ma pole aus,» lisas ta.

Lilian Talving rääkis «Pealtnägijas» 2018. aasta juulis aset leidnud seigast, kui pidi kodust lõhkise näoga põgenema. «Sellele põgenemisele eelnes järjepidev ja kestev vaimne vägivald ja igasugune kinnihoidmine, ähvardamine, solvamine. Sellele lisandus Tõnise poolt toimepandud füüsiline akt, mille tagajärjel ma sõprade juurde põgenesin,» meenutas Lilian.

Kui Kelly aru sai, et Tõnis Lilianile füüsiliselt liiga teeb, astus ta ema kaitseks välja, kuna ei suutnud seda kõrvalt vaadata. «Ta hakkas isale taunivaid märkusi tegema, et see ei ole normaalne, keegi ei pea sellist asja taluma. Kui Kelly ka tema vastu astus, siis sai momentaalselt Kellyst minuga samaväärne vaenlane, keda oli vaja allutada,» rääkis Lilian.

Näide Tõnise verbaalsest vägivallast tütre vastu jõudis ka ETV eetrisse. «T...a, ole vait, plika, raisk! Sõna otseses mõttes f...ing ole vait! T...a, sa oled vastik tõusik, raisk! Kuidas sa lihtsalt f...ing ei näe? Miks Henry vastu päid ei saa?» karjus Tõnis tütrele, kui too tuli trenni minekuks autosse liiga.

Väidetavalt oli Tõnis Kelly vastu ka füüsiliselt vägivaldne. Neiu meenutas üht tüli, mis tekkis Soomes spordilaagris. «Hakkasin välisuksest välja tormama, aga enne kui välja jõudsin, haaras ta mu juustest kinni, tiris mu magamistuppa voodi peale, lükkas mu sinna maha. Ta karjus mu peale, karjusin vastu, ja selle peale ühel hetkel ta lihtsalt lõi lahtise käega mulle vastu nägu,» rääkis Kelly.

Kelly sõnul muutus isa tülide käigus ettearvamatuks ja oli justkui kõigeks võimeline. Ühel korral olevat Tõnis võtnud köögist suure noa ja selle selja taha peitnud. Kelly sõnul tundis ta siis surmahirmu.

Seda kinnitas ka Kelly füsioterapeut Sirli Hinn, kes sai juba mitu aastat tagasi sõnumeid, et tüdruk kardab oma isa. «Ma olen ise ka vahel mõelnud, kuidas ta sellise terrori all suutis teha oma soorituse ära,» ütles Hinn.

Freestyle-suusataja Kelly Sildaru koos oma ema Lilian Talvinguga.
Freestyle-suusataja Kelly Sildaru koos oma ema Lilian Talvinguga. Foto: Remo Tõnismäe/Postimees Grupp

Pereisa Tõnis ei eita otseselt, et on tütrega vägivaldne olnud, kuid sel on olnud tema sõnul hoopis teistsugune kontekst. «Ma olen teda kindlasti kinni hoidnud ja enesekaitset rakendanud,» rääkis Tõnis «Pealtnägijas». Samuti väitis ta, et hoopis tütar oli nii tema kui ka perepoja Henry Sildaru vastu vägivaldne.

Tõnise leer esitas selle kohta eelmisel nädalal ka kuriteokaebuse, milles süüdistab Liliani ja Kellyt ähvardamises, kehalises väärkohtlemises, eraviisilises jälitustegevuses, varguses, omastamises ja arvutikelmuses. «Me oleme lihtsalt kaks aastat elanud Henryga vaimse terrori all,» väitis mees.

Esimene klipp tänaõhtusest «Pealtnägijast» avalikustati hommikuses «Terevisioonis».

Kelly sõnul otsustas ta meedia poole pöörduda, sest paljudele võib tunduda, et tema tahab kellelegi kotti pähe tõmmata. Ta ütleb, et ka meedias kajastatakse võib-olla olukorda just selliselt. «Teine asi on see, et tunnen, et minu lugu võib teisi inimesi julgustada ja neid motiveerida tegema neid samme, millega minul liiga kaua aega läks,» ütleb Kelly.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles