Sõdur postitas teise maailmasõja ajal postkaardi, mis jõudis üle 77 aasta hiljem pereni

Inna-Katrin Hein
Copy
Vanad postkaardid. Pilt on illustreeriv
Vanad postkaardid. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Briti sõdur William Myler Caldwell saatis teise maailmasõja ajal postkaardi, mis jõudis sugulasteni üle 77 aasta hiljem.

18-aastane Caldwell oli 1943. aastal Plymouthis Briti mereväe õppusel, kui kirjutas oma onule mõeldud postkaardile, et talle meeldib merevägi, kirjutab telegraph.co.uk.

«Kallis onu Fred, olen lõpuks õppusel ja kannan sinist vormi. Ma ei arvanud, et õppus on selline, vaba aega peaaegu ei olegi, kuid mulle meeldib siin. Kirjutan kogu perele, kui mul rohkem aega tekib, oodake veel natuke. Olen siin veel 19 nädalat. Armastan teid kõiki. Bill,» on kaardil kirjas.

Caldwell oli Briti mereväe koosseisus Normandia dessandil ja Briti sõjalaeval, mis sõitis Jaapanisse pärast aatompommi viskamist Nagasakile 9. augustil 1945. 

Caldwell jäi teises maailmasõjas ellu. Ta suri 1996. aastal vähihaiguse tagajärjel.

«Selle kaardi kirjutas ja saatis mu isa, kui ta oli noor. Ma lausa kuulen ta häält, kui teksti loen. Kogu pere oli üllatunud, kui me kaardi saime,» sõnas Caldwelli tütar Jane Eales.

Tütar lisas, et ta isale ei meeldinud eriti kirjutada ja see teeb kaardi veelgi erilisemaks.

Eales sõnas, et ongi parem, et kaart saabus nüüd, sest sõja ajal oleks võinud see tekitada peretüli. Caldwelli ema oleks solvunud, et ta poeg kirjutab onule, mitte aga talle ega isale.

Caldwelli onu Fredi majas elab praegu onu poja kasupoeg, kes märkas kummalist vana kaarti 13. veebruaril 2021, kui võttis postkastist kirju. Ta näitas seda oma kasuisale, kes võttis sugulastega ühendust. Nad said aru, kellelt see 1940. aastatel saadetud kaart on.

Ealesi sõnul on kaart muutnud nende pere lähedasemaks. Nad võtsid ühendust ka onu Fredi teiste järglastega, kes olid samuti kaarti nähes üllatunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles