KINOKRÜPT Rootsi poissmeeste naistejaht Tallinnas, mida eestlased ei tahaks mäletada (2)

Spekter
Copy
Tiina Tauraite filmis «Tursk Tallinnas» (Torsk på Tallinn)
Tiina Tauraite filmis «Tursk Tallinnas» (Torsk på Tallinn) Foto: Filmikaader

21 kevadet tagasi esilinastus Rootsi televisioonis libadokumentaali stiilis tunniajane komöödiafilm «Tursk Tallinnas» (Torsk på Tallinn, 1999), milles bussitäis meeleheitel Rootsi mehi toodi Eestisse naisi otsima. Filmis mängisid ka Eesti näitlejad, ent miskipärast pole linalugu meil just eriti tuntud.

Režissöör Tomas Alfredsoni keskpikk, tunniajane komöödia jõudis Rootsi televisiooni eetrisse osana neljast filmist koosnevast kassetist «Neli väikest filmi» (Fyra små filmer). YouTube'ist ka täispikkuses ja ingliskeelsete subtiitritega leitavas filmis suundub seltskond üksikuid ja masendunud keskealisi mehi bussireisile Tallinna, kus neile korraldatakse pidu kohalike naistega. Järgneb jantlik möll, kus ilmneb meeste võimetus end mõistlikult üleval pidada ja naistega suhelda ning lõpetuseks sõidetakse bussiga tuldud teed pidi enam-vähem sama õnnetuna tagasi.

Et tegu oli menuka musta huumori rühmituse Killinggänget loominguga, siis võeti see maruliselt hästi vastu ning saadeti koguni välismaale Rootsit esindama: komöödia võitis 2000. aastal San Francisco rahvusvahelisel filmifestivalil väärikalt ka auhinnatud. Filmi peetakse siiani üheks Rootsi huumori peidetud pärliks: kriitikud peavad filmi grupi meistriteoseks, mis olevat ühtaegu satiiriline ja traagiline.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles