Uno Loobi estraadilauludest ja elust valmib muusikal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uno Loop vaatab 2007. aastal välja tulnud DVDd «Kuldsed kaadrid», millel on tema esitused aastatest 1966–1995.
Uno Loop vaatab 2007. aastal välja tulnud DVDd «Kuldsed kaadrid», millel on tema esitused aastatest 1966–1995. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti estraadimuusika suurnimest Uno Loobist ja tema karjäärist 1960. aastatel valmib sel suvel muusikal, kus nimiosa mängib laulev näitleja Märt Avandi.




Muusikali lavastaja on Hardi Volmer ja libreto autor Villu Kangur. Volmeri kinnitusel pannakse praegu alles episoode kokku, ent lauluvalik on tehtud ning näitlejadki esialgse nõusoleku andnud. «Praeguseks on jah-sõna öelnud seitse inimest ja oleme Uno Loopi planeerinud mängima imeliselt laulva näitleja Märt Avandi,» avaldas ta.

Avandi sel teemal pikalt peatuda ei tahtnud. «Ma ei tea sellest ise veel mitte midagi, sest nõusolek on alles suusõnaline,» ütles ta.

Volmeri sõnul oli tal juba ammu idee Loobist muusikal teha ning nüüd, aasta enne vanameistri ümmargust sünnipäeva, on selleks sobivaim aeg.

«Järgmisel aastal saab ta 80-aastaseks ja mõtlesime, et teeme sel puhul midagi,» ütles ta. «Ja teine põhjus on muidugi ka need fantastilised estraadilaulud, mida ta kuuekümnendatel esitas.»

Vabas õhus etendatav muusikal valmib selle aasta suveks ning keskendubki põhiliselt 1960. aastatele. «Aga mitte ainult,» lubas Volmer ja avaldas lootust, et ka Loop ise valmivas muusikalis üles astub. «Paneme lavale originaali, kes aeg-ajalt oma prototüübi ehk noore Unoga kohtub,» rääkis ta.

Loobil oli Volmeri sõnul selle üle väga hea meel, et temast muusikal valmib. «Ta oli selle üle väga rõõmus, aga see kõik oleks võinud juhtuda juba kümne aasta eest,» tõdes Volmer.

Loop ei osanud ettevõtmise kohta aga suurt midagi öelda. «Oleme Hardiga sellest ainult ühe korra väga põgusalt rääkinud,» tunnistas ta ning lisas, et see, kuidas Volmer ETV hiljutises saates «Täna õhtul...» valmivast muusikalist nii põhjalikult rääkis, tuli talle suure üllatusena.

«Tal on see muusikal peas vist juba valmis mõeldud, aga minuga pole küll räägitud ei tegelastest ega etenduse vormist,» oli laulja nõutu. «Võib-olla ei peagi, aga kui ma seal veel üles ka peaksin astuma ja tegemist on muusikaliga, mis räägib minu elust, siis mul oleks vaja ikka teada, mis seal toimub.»

Sellest, et teda hakkab laval kehastama Avandi, polnud Loop samuti kuulnud. «Võib-olla olen suveks juba surnud ja üldse, mul on oma kontserdiplaanid, mis tuleb ju ometi kooskõlastada,» oli ta pahur.

Lõpuks tunnistas Loop siiski, et on ka omamoodi meelitatud ja muusikalis osalemine on talle vastuvõetav. «Tore, et idee on käima lükatud, aga mis sellest välja tuleb, ma ei tea,» ütles ta.

Uno Loop
•    Sündis 31. mail 1930
•    Alustas muusikuteed 1950. aastate alguses kitarristina
•    Samal kümnendil mängis Uno Naissoo uuenduslikus džässansamblis Swing Club ning Aleksander Rjabovi grupis Metronoom
•    1960. aastatel esitas Eri Klasi, Arved Haugi ja Kalju Terasmaaga poplugusid Eesti Raadio meeskvartetis
•    1980. aastal võttis Uno Naissoo mantlipärijana üle Georg Otsa nimelises muusikakoolis kergemuusika osakonna juhataja ameti ning kirjutas kitarriõpiku
•    Estraadilauljana esines Nõukogude ajal näiteks Soomes, Saksamaal, Hollandis, Belgias, Tšehhoslovakkias, Alžeerias, Egiptuses ja Mongoolias
•    2000. aastal ilmus tema 70. sünnipäeva puhul duubelplaat poolesaja lauluga nii aastakümnete tagant kui ka tänapäevast

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles