Paraade ei tule, lipuheiskamisele ei kutsuta: milline näeb välja tänavune vabariigi aastapäev?

Elu24
Copy
Tallinnas, 24.02.2019
Eesti Vabariik 101. Presidendi vastuvõtt Estonias. Vabariigi President Kersti Kaljulaid ja härra Georgi-Rene Maksimovski
Foto: Madis Sinivee/Postimees
Tallinnas, 24.02.2019 Eesti Vabariik 101. Presidendi vastuvõtt Estonias. Vabariigi President Kersti Kaljulaid ja härra Georgi-Rene Maksimovski Foto: Madis Sinivee/Postimees Foto: Madis Sinivee

Presidendi kantselei andis täna teada, et suurem osa vabariigi aastapäeva üritustest toimub sel aastal ilma publikuta. Muu hulgas jääb ära tavapärane pingviinide paraad ehk kätlemistseremoonia, mis eestlased 24. veebruari õhtul alati teleka ette naelutab. 

Tavapärasest erinevate aastapäevapidustuste põhjus on muidugi koroonaviirus. Ei tasu aga meelt heita, sest ilusa ilma korral näeb mitmel pool Eestis liitlasvägede lennukite ülelendu. Samuti saab igaüks pidudele ERRi teleprogrammi vahendusel oma koduseinte vahel kaasa elada.

Tänavu kutsutakse üles inimesi Pika Hermanni lipu heiskamisele mitte kogunema. Selle asemel soovitatakse heisata lipp päikesetõusul enda kodus. Kui on soov siiski Pika Hermanni torni tõusvat lippu näha, siis vahendab ka seda ERR.

Vabariigi aastapäeva jumalateenistus toimub Tallinna piiskoplikus toomkirikus. Ehkki kirik on teenistuse ajal küll avatud, on osalejate hulk piiratud. Kirikus järgitakse ka turvareegleid. Teenistusel osalejad peavad sissepääsu juures käsi desinfitseerima, maski kandma ja teistega vahet hoidma.

Tänavu jääb ära kaitsejõudude paraad, mis toob iga aasta kokku kaitseväelased ja tuhanded pealtvaatajad. Selle asemel saab vaadata mitmes Eesti paigas ilusa ilma korral NATO liitlasvägede ülelendu. Lennukid lendavad vahemikus kell 11-12 trajektooril Ämari-Kärdla-Kuressaare-Pärnu-Viljandi-Tartu-Rakvere-Tallinn.

Vabariigi aastapäeva piduõhtu jõuab sel korral Eestimaa kodudesse Paidest. Traditsioonilise presidendi vastuvõtu asemel on eetris eriprogramm. Muu hulgas jõuab ekraanidele tavaks saanud kontsertetendus ja riigipea kõne, olulisel kohal on ka tänavused riiklike teenetemärkide kavalerid. 

Seekord tõukub kontsertetendus Juri Lotmani mõttest, et kultuuri arengu peamine positiivne stiimul on erinevuste põkkumine. Etenduse loomeseltskond koosneb Kinoteatri inimestest ning lavastusmeeskonda kuuluvad Henrik Kalmet, Paavo Piik, Paul Piik, muusikajuht Sander Mölder, kunstnik Anneli Arusaar ning produtsent Priit Mikk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles