Lapsel ei ole kodakondsust, sest Bulgaaria võimude sõnul ei saa lapsel olla kahte ema (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Beebi. Pilt on illustreeriv
Beebi. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Bulgaariast ja Gibraltarilt pärit lesbipaar pöördus kodakondsuseta jäänud lapse tõttu Euroopa Liidu kohtusse Luksemburgis.

Paari advokaatide sõnul ähvardab beebi S-i pikaks ajaks kodakondsuseta jäämine, kuna Bulgaaria ei andnud lapsele sünnitunnistust ega kodakondsust põhjusel, et lapse mõlemad vanemad on samast soost ehk naised, teatab reuters.com.

Kui beebi S ei saa kodakondsust, siis ta ei saa lasteaeda ega kooli minna, sotsiaalseid tagatisi ega ka täiskasvanuna töötada.

Beebi S sündis 2019. aasta detsembris Hispaanias Barcelonas ja sai seal sünnitunnistuse, millel on kirjas mõlema naise nimed.

Paar ei ole saanud näidata last oma pereliikmetele, kuna lapsel ei ole reisidokumenti, passi või ID-kaarti.

Kui bulgaarlannast ema Kalina tahtis lapsele saada Bulgaaria sünnitunnistust, mille alusel saaks ka Bulgaaria kodakondsuse, sõnasid ametnikud talle, et lapsel ei saa olla kahte ema.

Bulgaaria seaduse kohaselt on abielu või vabaabielu mehe ja naise vaheline liit, mitte kahe samast soost inimese liit. 

«Tahan öelda kohtus, et olen beebi S-i ema sõltumata sellest, milline on minu kodakondsus või kus ma elan. Hispaanias saan olla lapse ema, kuid mitte oma sünnimaal Bulgaarias,» sõnas naine.

Paar ei saa lapsele ka Hispaania kodakondsust, kuna kumbki neist ei ole Hispaania kodakondsusega.

Lapse teine ema on Gibraltarilt, mis on Hispaania lõunaosas asuv Suurbritannia meretagune ala. Briti seaduse kohaselt ei saa laps Briti kodakondsust, kuna naine on pärit meretaguselt alalt. 

Paari advokaadid pöördusid Euroopa Liidu kohtu poole nõudmisega, et kohus mõjutaks Bulgaariat andma beebi S-ile sünnitunnistuse ja kodakondsuse.

Euroopa Liidu kohtus juba arutatakse sarnast juhtumit, milles Poola ei andnud kodakondsust Hispaanias poolatarile ja iirlannale sündinud lapsele.

Advokaatide sõnul on aina enam samasoolisi paare, kellel on probleeme oma lapsele sünnitunnistuse ja kodakondsuse saamisega, kuna mitmed Euroopa riigid ei tunnista sellist peremudelit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles