Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

NUTIKAS Taani andis välja seksuaalse nõusoleku rakenduse

Copy
iConsent rakendus.
iConsent rakendus. Foto: Emil Helms/EPA/scanpix

Rakenduse nimi on «iConsent» (Tõlge - Ma olen nõus), millega saavad partnerid anda nõusoleku enne linade vahele ronimist. 

Rakendus nägi päevavalgust peale seda, kui riigis karmistati seaduseid, mille kohaselt peab partneritel olema selgesõnaline nõusolek. Daily Mail andmetel võeti taoline seadus kasutusele ka Rootsis 2018. aastal, kus õnnestus seadusega lahendada 75 protsenti rohkem vägistamisjuhtumeid. 

Äpp võimaldab ühe nupu vajutusega anda partnerile 24-tunniks nõusoleku ühele vahekorrale. Rakenduse kasutaja saab iga hetk oma nõustumise tagasi võtta, kui meelt muudetakse. Krüpteeritud infot talletatakse rakenduses, juhuks, kui seda peaks vaja minema kuritegude välja selgitamisel. 

Taanis on saanud rakendus külma tagasiside osaliseks. Kohalik uudiste väljaanne nimetas seda «sama mitte seksikaks, nagu järjekordne koroona pressikonverents», kirjutab Irish Times. Tegu võiks olla tuleviku mõistes aga vahendiga, millega õnnestub vähendada seksuaalse väärkohtlemise juhtumeid ja neid efektiivsemalt lahendada. 

«Edaspidi on selge, kas mõlemad osapooled nõustusid vahekorraks. Kui ei, siis on tegu vägistamisega,» selgitas Taani õigusministes Nick Haekkerup, kuidas rakendus toimib. Arendajate sõnul pakub rakendus võimalust «dokumenteerida vahekord» ja «vältida arusaamatusi».

iConsent rakendus.
iConsent rakendus. Foto: Emil Helms/EPA/Scanpix
Tagasi üles