Põhja-Koreas on mobiiltelefonide kasutajad sõjakurjategijad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Koreas on mobiiltelefonide kasutajad sõjakurjategijad
Põhja-Koreas on mobiiltelefonide kasutajad sõjakurjategijad Foto: SCANPIX

Põhja-Korea võimud hoiatasid, et kodanikke, kes püüavad endise juhi Kim Jong-ili 100 päeva pikkuse leinaperioodi ajal Hiinasse põgeneda või kasutavad mobiiltelefone, karistatakse nagu sõjakurjategijaid.

Hoolimata uue juhi, Kim Jong-ili poja Kim Jong-uni võimuletulekust, on Põhja-Koreas siiani nälg ning inimesed püüavad riigist põgeneda, kirjutab The Telegraph.

Põhjakorealased, kellel on õnnestunud sünnimaalt jalga lasta, lähevad tavaliselt Hiina kaudu Lõuna-Koreasse. Lõuna-Koreas elab umbes 23 000 põgenenud põhjakorealast.

Põhja-Korea võimud teatasid sel nädalal, et piirialade kontrolli tõhustatakse. Poliitikavaatlejate arvates püüavad selle suletud riigi võimud uue juhi Kim Jong-uni režiimi kindlustada.

Isikud, kes püüavad Põhja-Korea viletsuse eest põgeneda, kuid tabatakse, saadetakse ühte selle riigi paljudest sunnitöölaagritest. Mitmel korral põgeneda üritanu tavaliselt lastakse maha.

Põhja-Korea on stagnatsiooni tõttu majandusliku kollapsi äärel. Pyongyangi võimud kartsid, et Kim Jong-ili surm möödunud aasta detsembris toob kaasa rahvarahutused ning selle tõõtu karmistas riigis korda.

Välisriikide inimõigusorganisatsioonid püüavad Põhja-Koreasse salaja saata mobiiltelefone, et selle riigi igapäevaelust adekvaatne pilt saada.

USAs asuv uurimis- ja konsultatsioonifirma Eurasia Group teatas selle nädala alguses, et Põhja-Korea on 2012. aastal suuruselt viies oht rahvusvahelisele stabiilsusele.

Raportis seisab, et Põhja.-Koreas toimuva kohta informatsiooni puudumine  ja selle riigi uue juhi tegevus on need aspektid, mis Põhja-Korea ohtlikuks muudavad.

Põhja-Korea eelmine juht Kim Jong-un suri 17. detsembril 69-aastasena väidetavalt ületöötamise tagajärjel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles