Eestis teatati reedel 691 uuest koroonaviiruse juhtumist. Kuid Eestist pea kümme korda suurema rahvaarvuga Portugalis on olukord muutunud kiiresti mitu korda hullemaks. Iga päev teatatakse 10 000 kuni 15 000 uuest haigestunust. Selle Edela-Euroopa väikeriigi tervishoiusüsteem on kokku kukkumise äärel ning hoogu läinud valitsus keelas muu hulgas ära ka distantsõppe. Järgnev lugu on kokkuvõte loo autori kogemusest ja elust kriisiaegses Portugalis.

Koroonapiirangutest ja nende ebameeldivusest on Eestis palju räägitud. Nende all kannatab nii turismi-, toitlustus- kui ka meelelahutussektor ning töötute arv aina kasvab. Kes on vastu maski kandmise kohustusele avalikes siseruumides, keda nörritas restoranide ajutine sulgemine ja kes kurtis, kui teatrisse ei saanud.

Kujutage nüüd aga ette riiki, mille tervishoiusüsteem on kokkuvarisemise äärel või ongi juba osaliselt kokku kukkunud. Lahendusena paneb riik koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kinni kõik poed, mis ei müü toidu- ja esmatarbekaupu, sulgeb kultuuriasutused ja keelab trennid. Ja kuna piiramisega on juba hea hoog sisse saadud, keelatakse tagatipuks ära ka igasugune õppimine. Ahjaa, pealekauba on vaja teise maakonda sõitmiseks ametlikku kirjalikku luba. Naaberriik Hispaania teatas, et paneb Portugaliga piiri kinni vähemalt kaheks nädalaks. Saksamaa ei lase samuti Portugalist tulijaid riiki sisse. Nimekiri riikidest, kes ei taha Portugalist tulijatega tegemist teha, ei ole aga veel lõplik.

Kommentaarid
Copy