Barokkmuusikafestival toob üle-eesti vanamuusika elamusi

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Mustonen.
Andres Mustonen. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Tänavu oma 20. aastapäeva tähistav barokkmuusikafestival toob Eesti linnades 30. jaanuarist 7. veebruarini kvaliteetseid kontserte nii vokaal- kui instrumentaalmuusika austajatele.

Eesti Kontserdi teatel esinevad tänavusel festivalil Eesti oma kutseliste kollektiivide kõrval barokkmuusika tippinterpreedid maailma eri paigust, teiste seas Belgia vokaalansambel Huelgas Ensemble, vihuelat ja barokklautot mängiv hispaanlane José Miguel Moreno ja Šveitsi tšellist Patrick Demenga.

Eesti filharmoonia kammerkoor esitab koos saksa dirigendi Frieder Berniusega kava Scarlatti ja Schützi muusikast.
Traditsiooniliselt kuulub festivali juurde suurejooneline vokaalsümfooniline avakontsert ja juubelifestivali lõpetab  Vivaldi galaõhtu.

Ajastutruud interpretatsioonid

Hispaanlane Moreno on spetsialiseerunud ajastutruule interpretatsioonile, tema repertuaar on lai, ulatudes 16.-20. sajandini. Ta mängib enamasti kas originaalpillidel või usaldusväärsetel koopiatel - vihuela, renessanss- ja barokk-kitarr, lauto ning teorb. Selles valdkonnas on ta ülemaailmselt tunnustatud ekspert, seisis Eesti Kontserdi pressiteates.

Saksa dirigent Frieder Bernius juhatab nii stiililiselt kui žanriliselt mitmekülgset muusikat, teda hinnatakse eelkõige muusikateoste ajastutruu tõlgenduse tõttu.

Omaloodud ansamblite kõrval (Stuttgardi kammerkoor, Stuttgardi barokkorkester, Stuttgardi filharmoonia ning Stuttgardi õukonnakapell) töötab Bernius regulaarselt Itaalia Bolzano keelpilliakadeemia, Bremeni Saksa kammerfilharmoonia ja maailma noortekooriga Jeunesses Musicales.

Näeb maailmainimesid

Tšellist Patrick Demenga, kes on Boris Pergamenšikovi ja Harvey Shapiro õpilane, on solisti ja kammermuusikuna andnud kontserte kogu maailmas. Samuti on ta sage esineja suurematel festivalidel, olles ühtlasi festivalide Viva Cello ja Musikfestwoche Meiringen kunstiline juht.

Ansambli Huelgas Ensemble asutas 1971. aastal Paul Van Nevel. Ansambli kontserte iseloomustab põhjapanev keskaja ja renessansi vokaaltehnika tundmine.

Nad on lindistanud rohkem kui 30 plaati. Ansambli suurde auhindade kogusse kuuluvad Belgia muusikakirjastuse auhind Caecilia, Edison Award, Cannes Classical Award jt.

Kultuuriajaloolane Paul Van Nevel on teinud vanamuusikas palju uurimustöid. Ta on Collegium Vocale (Gent), Madalmaade kammerkoori ja Nederlandse Bachverenigingi külalisdirigent.

Barokkmuusikafestivali kunstiline juht on Andres Mustonen.

Barokkmuusikafestival

Reedel, 30. jaanuaril kell 19 Tallinna Estonia kontserdisaalis.
Barokkmuusikafestivali avakontsert. Esinevad Eesti riiklik sümfooniaorkester, Eesti rahvusmeeskoor ja tütarlastekoor Ellerhein. Dirigent on Andres Mustonen.
Esitusele tulevad: Pärt, "Credo", "Collage teemal B-A-C-H", Bach-Webern. "Ricercar", Bach-Stravinski kantaat "Ma tulen taevast ülevalt", Bach-Stokowski Prelüüd ja Fuuga (1911/1912) ja Salieri 26 variatsiooni teemale "La Follia di Spagna".

Reedel, 30. jaanuaril kell 19 Pärnu kontserdimajas.
Laupäeval, 31. jaanuaril kell 17 Tallinna Mustpeade majas.
Esinevad Helsingi barokkansambel (Soome) ja Eesti filharmoonia kammerkoor. Dirigent on Frieder Bernius Saksamaalt.
Esitusele tulevad Scarlatti ja Schütz.

Laupäeval, 31. jaanuaril kell 17 Jõhvi kontserdimajas.
Pühapäeval, 1. veebruaril kell 16 Tallinna Mederi saalis.
Esineb Jose Miguel Moreno Hispaaniast vihuelal ja barokklautol.
Esitusele tulevad Bach ja hispaania muusika 16. sajandist.

Pühapäeval, 1. veebruaril kell 18 Tallinna Mederi saalis.
Esineb šveitslane Patrick Demenga tšellol.
Esitusele tuleb Bachi 3 süiti tšellole (G-duur, C-duur, Es-duur BWV 1007-1012).

Teisipäeval, 3. veebruaril kell 17 Jõgeva muusikakoolis.
Esineb akordionitrio koosseisus Henn Rebane, Allan Jakobi ja Jaak Lutsoja.

Teisipäeval, 3. veebruaril kell 19 Tallinna Niguliste kirikus.
Esinevad vokaalansambel Huelgas Ensemble Belgiast. Kunstiline juht on Paul van Nevel.

Kolmapäeval, 4. veebruaril kell 19 Tallinna Mederi saalis.
Esinevad Andres Mustonen viiulil, Benjamin Marquise Gilmore (Holland) vioolal, Claudi Arimany (Hispaania) flöödil, Ramon Jaffe (Iisrael/Saksamaa) tšellol ja Andreas Frölich (Saksamaa) klaveril.
Esitusele tulevad Bach ja Mozarti "Grand partita".

Neljapäeval, 5. veebruaril kell 19 Tallinnas Estonia kontserdisaalis.
Magnum Hortus Musicus. Muusikaline pidusöök. Kunstiline juht on Andres Mustonen.
Suursugune kõlapidu 17. sajandi rikkalike ja hõrkude tämbrite ning sütitavate renessansirütmidega. Ansambel Hortus Musicus on selleks puhuks paisunud ja hõlmab suuremat osa kodumaiseid tolleaegsid pille mängivaid muusikuid.

Reedel, 6. veebruaril kell 19 Tallinnas Mederi saalis.
Esinevad soomlased Jukka Rautasalo ja Jussi Seppänen tšellol ning Marjukka Päivärinne haamerklaveril.
Esitusele tulevad Beethoven ja Boccherini.

Reedel, 6. veebruaril kell 19 Tartu Vanemuise kontserdimajas.
Laupäeval, 7. veebruaril kell 19 Tallinnas Estonia kontserdisaalis. Barokkmuusikafestivali lõppkontsert. Vivaldi galaõhtu.
Esinevad Tallinna kammerorkester, Eesti filharmoonia kammerkoor, sopran Aile Asszonyi, kontratenor Risto Joost, Oksana Sinkova flöödil, Kalev Kuljus oboel ja Indrek Vau trompetil. Dirigent on Andres Mustonen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles