Mürgitatud opositsioonipoliitik Navalnõi kavatseb Venemaale tagasi pöörduda

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi teatas sotsiaalmeedias, et kavatseb Venemaale naasta
Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi teatas sotsiaalmeedias, et kavatseb Venemaale naasta Foto: @NAVALNY/@NAVALNY via REUTERS/Scanpix

Närvimürk Novitšokiga möödunud aasta augustis mürgitatud opositsioonijuht Aleksei Navalnõi kavatseb Saksamaalt, kus ta pikalt ravil on olnud, Venemaale tagasi pöörduda.

Navalnõi teatas kodumaale tagasi minemisest Instagramis, kus kirjutas, et temal ja ta naisel on lennupiletid Venemaale lennuks 17. jaanuariks. 

Samas süüdistas Venemaa presidenti Vladimir Putinit, et tema on mürgitamise taga ning Putin oli oma käsilastele andnud käsu teha kõik, et opositsioonijuht Venemaale ei naaseks.

Venemaa vanglaamet pöördus 12. jaanuaril kohtu poole, et tühistataks Navalnõi tingimisi karistus ja ta pandaks trellide taha.

Vanglaamet põhjendas, et tingimisi karistuse ajal ei teatanud Navalnõi endast regulaarselt järelvalveametnikele. Mürgitusest toibunud Navalnõi oleks pidanud ametnikega kontakti võtma möödunud aasta detsembris.

Venemaa kohus mõistis Navalnõi 2014 süüdi omastamises, kuid Euroopa inimõiguste kohtu arvates oli karistusotsus poliitiline. Ta on kandnud suurema osa karistusest tingimisi ja karistusaeg lõppes möödunud aastavahetusel.

Venemaa vanglaamet nõuab Navalnõi kinnivõtmist ja vangistamist, kuna nende sõnul pani mees tingimisi karistuse ajal toime uue kuriteo, saades 2020. aasta detsembri lõpul pettusesüüdistuse.

Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi teatas, et kavatseb juba 17. jaanuaril Venemaale naasta
Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi teatas, et kavatseb juba 17. jaanuaril Venemaale naasta Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Selle kohaselt omastas ta oma korruptsioonivastase fondi annetustena laekunud sadu miljoneid rublasid ning kasutas sedas raha kinnisvara soetamiseks ja teisteks kuludeks.

Venemaa vanglaameti kinnitusel võetakse Navalnõi kohe kinni, kui ta Venemaale naaseb.

Venemaa opositsioonipoliitik ja korruptsioonivastane aktivist Aleksei Navalnõi sai närvimürgi Novitšok mürgistuse 20. augustil 2020. Tal tekkis Tomskist Moskvasse lennul terviserike ja lennuki kapten langetas otsuse teha vahemaandumine Omskis, kus Navalnõi haiglasse viidi. Poliitiku seisund oli niiõrd raske, et ta pandi kunstlikku koomasse.

Venemaa president Vladimir Putin andis hiljem loa Navalnõi viia Saksamaale ravile. Venelane oli Berliini Charité haiglas, kus ta paranes ja on seni olnud Saksamaal taastumas.

Navalnõi sõnul tunnistas Venemaa julgeolekuteenistuse FSB agent talle kogemata ta mürgitamise üles.

Navalnõi helistas Konstantin Kudrjavtsevile, kellele ta esitles end kui Venemaa julgeolekunõukogu juhi Nikolai Patruševi nõunikku ja teatas, et ta koostab opositsioonijuhi mürgitamise kohta raportit ja tal on vaja informatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles