PILDID 13 operatsiooni ja kaheksa Mr. Olympia tiitlit: kulturismilegend rääkis karjääriga kaasnenud kohutavatest vigastustest

Elu24
Copy
Kulturismitäht Ronnie Coleman.
Kulturismitäht Ronnie Coleman. Foto: Instagram

USA kulturist Ronnie Coleman on üks oma ala suurematest legendidest. Võib olla isegi suurim. Võimsate musklite ehitamise eest on mees aga kõva hinda maksnud.

Colemani on karjääri jooksul vaevanud hulgaliselt erinevaid vigastusi, mees on operatsioonilaual olnud keskmisest sagedam külaline.

Colemani uskumatu vigastuste ajalugu ulatub mehe kooliaega. 

«Selg on mul alati nõrgaks kohaks olnud,» rääkis ta Generation Ironile.

Esimene hull vigastus juhtus mehega siis, kui ta veel ameerika jalgpalli mängis. Pärast vigastust pidi noormees keskkooli ajal iga päev kiropraktiku juures käima.

Kõva raksatus seljas

Coleman sai kõige hullema trauma siiski hiljem. Ta võitis 1999. aastal Mr. Olympia võistlused, kuid mõned nädalad pärast seda läks tal väga halvasti. 

«Mäletan seda, nagu oleks see eile olnud. Teen alati 12-15 kordust. Olin parajasti kaheksanda korduse peal, kui kuulsin hirmsat raksatust. Arvasin, et julgestaja on mulle laksu andnud, nagu meil tavaliselt kombeks on,» rääkis Coleman. 

Kõva raks köis aga seljast läbi. Mõne sekundi pärast levis valu jalgadesse. Päeva kükid olid selleks korraks tehtud...Valu ei taandunud ning Coleman läks kiirabihaiglasse. Röntgen ei näidanud midagi, valuvaigistid ei aidanud. MRT näitas aga, et mehel on selgroolülide vahele tekkinud ebaloomulik kühm.

«Valu oli nii suur, et ei suutnud kaks nädalat püstigi tõusta, rääkimata tööle minekust. Istusin kodus,» meenutas musklimees.

Üks operatsioon järgnes teisele

Colemanil sai kodus istumisest villand ning ta otsustas taa jõusaali minna. Arstid llubasid tal treeningutega jätkata, kuid keelasid mehel kükke tegemast. 

«Esimene asi, mida saalis tegin, olid kükid,» naeris Coleman.

Valud järgi ei andnud ning mees hakkas jälle kiropraktiku abi kasutama. Kehaehitaja sõnul oli sellest kasu. Kuni kord kükke tehes tungis meeletu valu jalga.

«Alguses läksid jalad tuimaks. Mõtlesin kohe, et müüd on mingi jama.  Järgnesid valud. Üritasin saalist minema minna, kuid pidin vahepeal maha istuma. Valud olid lihtsalt nii tugevad.

Seejärel tehti Colemanile esimene seljaoperatsioon. See ei jäänud ainukeseks. Üks lõikus järgnes teisele.

«Öeldakse, et kui püramiidist alumine kivi ära võtta, variseb see kokku. Nii juhtus ka minu seljaga. Vehelülikettad ütlesid üks teise jürel üles. Ikka alt üles poole.»

«Äkki oli tehtud juba neli operatsiooni, jõudsin punkti, kus vaheketastele tuli ümber ehitada toed.»

56-aastasele Colemanile on kokku tehtud 13 selja-, puusa- ja kaelaoperatsiooni. Mehe saavutused on aga ulmevallast: ta on kaheksakordne Mr. Olympia tšempion. 

Viimati tehti mehele 11 tundi kestev operatsioon mullu suvel. Coleman ütles, et on selja remontimisele kulutanud üle kahe miljoni dollari. 

Praegu on mehel oma ettevõtte, mis on keskendunud toidulisandite ja heaolutoodete valmistamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles