VIDEO ⟩ Arnold Schwarzenegger: USA kongressis toimunu oli nagu natside Kristalliöö (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Arnold Schwarzenegger avaldas Twitteris video, millel võrdles USA Kapitooliumi mässu Saksamaa ja Austria 1938. aasta Kristalliööga
Arnold Schwarzenegger avaldas Twitteris video, millel võrdles USA Kapitooliumi mässu Saksamaa ja Austria 1938. aasta Kristalliööga Foto: Twitter/Arnold Schwarzenegger/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Austria päritolu USA näitleja, kulturist ja California endine kuberner Arnold Schwarzenegger võrdles 6. jaanuaril Washingtonis Kapitooliumis toimunud mässu natside juudivastase pogrommilaine Kristalliööga.

Tuntud mees pidas Twitteris kõne, millist tema suust ei ole varem kuuldud, teatab msn.com.

Schwarzeneggeri sõnul kasvas ta üles Austrias ning teadis juba lapsepõlves, mis oli anšluss ja Kristalliöö.

Saksamaa annekteeris Austria märtsis 1938 ja sellest riigist sai Suur-Saksamaa osa Ostmark. See kannab nimetust anšluss.

Kristalliöö oli Saksamaal ja Austrias 9. ja 10. novembril 1938 toimunud rida juudivastaseid pogromme, mille käigus hävitati juutide elukohti ja kauplusi ning laastati üle pooleteise tuhande sünagoogi. Rohkem kui 30 000 juuti võeti kinni ja saadeti Baden-Badeni koonduslaagrisse.

9. novembril 1938 juudivastaste pogrommide kägus Saksamaal Berliinis maha põletatud sünagoog.
9. novembril 1938 juudivastaste pogrommide kägus Saksamaal Berliinis maha põletatud sünagoog. Foto: Bildarchiv Pisarek / akg-images/Scanpix

Schwarzeneggeri sõnul saab USA Kapitooliumis toimunut võrrelda Kristalliööga.

«6. jaanuaril Kapitooliumis toimunud oli USA Kristalliöö. Mässajad üritasid tõenäoliselt riigipöördekatset ja panna kehtima oma seadusi. Nad ainult ei lõhkunud kongressihoone aknaid ja sisustust, vaid tallasid jalge alla kõik selle, mis on USA demokraatia alus,» teatas California endine kuberner.

Schwarzeneggeri sõnul oli mässajate seas ka neid, kes on olnud sõdurid ja osalenud sõdades ning neil on arvatavalt sellest vaimsed traumad.

«Kasvasin üles pärast teist maailmasõda ja olin silmitsi pärastsõjaaegse eluga. Mu isal olid sõjatraumad ja ta elas neid välja nagu oskas. Ta oli paar korda nädalas juua täis ning peksis nii meie ema kui mind ja mu vendi. Ka naabrite juures toimus sama. Olen pärit Euroopast, kus pärast sõda oli raske ja asjad läksid käest. Tean väga hästi, kui inimesed muutuvad ka eluraskuste või võimuvõitluse tõttu küüniliseks ja isekaks,» sõnas austerlane, kes sündis 30. juulil 1947 Thalis.

Ta jätkas, et USA president Donald Trump sai ausas valimisvõitluses kaotuse osaliseks, kuid ei taha seda tunnistada, vaid otsib süüdlasi, nagu ka natsid.

«Trumpi arusaamad ja ideoloogia on sarnane natside omale, nad mõlemad rääkisid rahvale valesid ja õigustasid oma teguviise. Trump läheb ajalukku kui kõige kohutavam USA president. Arvatavalt unustatakse ta lõpuks samamoodi nagu tema ajast ja arust tviidid,» arvab Schwarzenegger.

Staari sõnul on demokraatia nagu mõõgatera, sest mida enam seda taguda, seda tugevamaks see saab. Oma sõnade kinnituseks viibutab Schwarzenegger tuntud mõõka, mis on pärit filmist «Barbar Conan», kus ta mängis peaosa.

Arnold Schwarzenegger avaldas Twitteris video, kus võrdles USA Kapitooliumi mässu Saksamaa ja Austria 1938. aasta Kristalliööga.
Arnold Schwarzenegger avaldas Twitteris video, kus võrdles USA Kapitooliumi mässu Saksamaa ja Austria 1938. aasta Kristalliööga. Foto: Ralf Müller via www.imago-images.de/imago images/Photopress Müller/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles