Facebook jätab Donald Trumpi keelu määramata ajaks kehtima

Elu24
Copy
USA 45. president Donald Trum lahkub ametist 20. jaanuaril.
USA 45. president Donald Trum lahkub ametist 20. jaanuaril. Foto: Oliver Contreras / POOL/EPA/Scanpix

Pärast 6. jaanuaril toimunud Kapitooliumi mässu USA pealinnas, Washingtonis on Facebook pannud president Donald Trumpil peale bloki. Järgmisel päeval avaldas Facebooki asutaja Mark Zuckerbergi, et nad pikendasid Trumpi keeldu määramata ajaks.

Nii Twitter kui ka Facebook panid eile, 6. jaanuaril USA 45. presidendile Donald Trumpile peale ajutise bloki, põhjendades otsust sooviga vähendada valeinfo levikut ja presidendipoolset vägivallale õhutamist. Mõlemad platvormid keelasid Trumpil võimaluse 12 tundi midagi postitada, samuti eemaldasid nii Twitter kui Facebook platvormidelt mitmeid presidendi postitusi. 

Põhjus, miks Trumpil sotsiaalmeedias postitamine ära keelati, seisnes suuresti postitatud videos, kus president küll andis parlamendihoone protesteerijatele käsu koju minna, kuid avaldas neile ka armastust ning kordas valeväiteid valimispettuste kohta, vahendab BBC. 

Järgmisel päeval, 7. jaanuaril, teatas Facebooki asutaja Mark Zuckerberg, et tema sotsiaalmeediaplatvorm pikendab Donald Trumpile määratud blokki vähemalt kahe nädala võrra.

«Šokeerivad sündmused viimase 24 tunni jooksul on selgelt demonstreerinud, et president Donald Trump kavatseb kasutada oma järelejäänud aega ametis rahumeelse ja seadusliku võimu ülemineku õõnestamiseks,» avaldas Zuckerberg. 

«Usume, et risk lubada presidendil meie teenust selle perioodi vältel kasutada on liiga suur. Seega pikendame blokki, mille oleme tema Facebooki ja Instagrami kontodele pannud, määramata ajaks, aga vähemalt kaheks järgmiseks nädalaks, kuni rahumeelne võimu üleminek on lõppenud.»

Kui piirangud jäävad kehtima võib Facebook selle otsusega saada esimeseks suureks sotsiaalmeediaplatvormiks, mis Trumpi jäädavalt eemaldab. CNN vahendab, et antud otsus paneb surve peale Twitterile, mida Trump eelistab. 

Twitter on kinnitanud, et pärast eilset blokki kustutas Trump mitmed säutsud, et neljapäeval keelust mõneks ajaks vabaneda. Ei ole kindel, millal Trump saab jälle Twitterisse postitada. Neljapäeval, Eesti aja järgi kell kümme õhtul, ei olnud Trump Twitterisse naasnud.

Pärast eile peale pandud blokki on Twitter lubanud, et tulevaste rikkumiste tagajärjel peatatakse @realDonaldTrump konto jäädavalt.

The shocking events of the last 24 hours clearly demonstrate that President Donald Trump intends to use his remaining...

Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, 7 January 2021
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles