KÕIK LÄBI? ⟩ Trump lubas viimaks võimu Bidenile üle anda, fanaatikud jätkavad võitlust

Elu24
Copy
Trumpi toetajad tema plakatiga eile Kapitooliumit hõivamas.
Trumpi toetajad tema plakatiga eile Kapitooliumit hõivamas. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Senati otsuse järel kinnitada valimiskogu hääled tegi Trump avalduse, milles kinnitas, et võim läheb Bidenile üle nii, nagu kord ette näeb. Mõnede väitel pole aga tegemist ta enda kirjutatud avaldusega.

Kuigi president Donald Trump on viimase hetkeni jätkanud narratiivi, justkui oleks Joe Biden võitnud valimised läbi pettuse, kinnitas ta nüüd võimu üleminekut Bidenile. See tuli kongressi otsuse järel, mis kinnitas valimiskogu hääled ja seega Bideni saamise USA 46. presidendiks.

«Kuigi ma ei nõustu absoluutselt valimistulemustega ja mind toetavad faktid, toimub siiski korrajärgne üleminek 20. jaanuaril,» kinnitati avalduses. «Ma olen alati öelnud, et jätkame võitlust kindlustamaks õiguspäraste häälte ülelugemine,» ei jätnud ta siiski oma narratiivi.

Kuna Trump eemaldati Twitterist pärast eilset, kui tema toetajad hõivasid kapitooliumimäe, tegi ta avalduse kirjasõnas. Kriitikute sõnul ei ole selline avaldus Trumpile kohane. Väidetavalt võis ta selle teha, et vältida enneaegset ametist eemaldamist, mille kasuks on viimastel tundidel rääkinud isegi mitmed tema vabariiklikud liitlased.

Teiste väitel võis see olla kellegi teise kirjutatud arvestusega, et Trump ei sa oma põhilise kanali, @realDonaldTrump Twitteri kaudu avalikkusega rääkida. «Kõlab, nagu see oleks kellegi teise poolt kirjutatud,» oletas NBC ajakirjanik Joyce Alene. «Ta ei tunnista ikkagi kaotust.»

Samuti liigub info, justkui sooviks Trumpi võimu viimasel päeval samasugust hõivamist, nagu eile USA Senatis toimus. Sotsiaalmeedias arutletakse, et tegelikult oli 6. jaanuari meeleavaldus ja tormijooks kapitooliumimäele pikalt avalikult ette planeeritud, seetõttu oli julgeolekujõudude halb ettevalmistus lubamatu.

Samas on ringlema hakanud kuvatõmmised sotsiaalvõrgustikust Parler, kus väidetavalt planeeritakse isegi totaalsemat hõivamist 19. jaanuariks. Ühe postitaja kinnitusel võetakse kaasa ka relvad.

«Tuleme sellisel arvul, millele ükski tegutsev armee ega politsei ei saa vastu,» kirjutas kasutaja ColonelTPerez. «Politsei ei ole meie vastane, kui nad ei soovi olla!» hoiatas ta ning soovitas korrakaitsjatel vaba päev võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles