Režissöör Andžei Matsukevits toodab reklaamklippe maailmakuulsatele brändidele

Raadio Elmar
Copy
Andžei Matsukevits
Andžei Matsukevits Foto: Erakogu

Selle aasta esimese «Ikigai» külaliseks oli mägironija, veelaudur, maailmarändur ja režissöör Andžei Matsukevits, kes filmib nii kõrbes kihutavaid luksusautosid, merel sõitvaid kaatreid, kui lendavaid inimesi. Saatejuht oli Priit Rand.

Tartlane Andžei Matsukevits leiab, et käesolev ülemaailmne olukord tõsist maailmarändurit ja reisiselli ei takista, küll aga teevad piirangud ringi liikumist veidi keerulisemaks. «Mul on väike buss, mis on ümber ehitatud elamuks. Aasta tagasi, mõned kuud enne koroonakriisi, läksime bussiga Tenerifele - teadupärast on seal ju Euroopa kõige soojem suvi. Alustasime sõitu detsembrikuus ja reis pidi kestma kolm kuud. Tagasi tulles jäin tänu lockdown'ile Hispaaniasse kinni ning viibisin seal kuni suve keskpaigani. Palju ringi liikuda ei saanud, sest buss parkis ühe koha peal...sellest hoolimata oli see parim aeg mu elus! Olin üksi keset loodust, sain ronida, lugeda häid raamatuid ja teha asju, mis mulle päriselt meeldib,» rääkis ta.

«Otsustasin augustis siiski tagasi Eestisse tulla, sest siin on mu kodu ja saan rahulikumalt tööasjadega tegeleda. Kodus olles ei pea mõtlema, et kas päikesepaneelid ikka laevad mu akusid ja kus kohast ma täna küll puhast vett hangin. Sel aastal ma lockdown'i ajal kusagil kaugemal viibida ei plaani, keskendun antud momendil vaid oma tööle ja olen kogu talve Eestis,» märkis Matsukevits.

Režissööri ja operaatori töö kõrvalt harrastab Matsukevits erinevaid ekstreemspordialasid. Näiteks Tenerifel olles tegeles ta sportronimisega. «Tenerifel on kaljusid, millel on poldid ja ankrud juba sees - sinna saab oma köie kinnitada ja selle abil ronida. Kui sa peaksid kukkuma, siis maandud nii-öelda viimasesse ankrusse. Sellisel ronimisel peab sul kaasas olema partner, kes saab keharaskust balansseerida. Koroona ajal tegin ka köiega sooloronimist, selle ala turvamistehnikad on juba veidi teistlaadi. Pean tunnistama, et üksi ronimine on väga meditatiivne tegevus. Kui midagi juhtub, oledki üksi oma köie otsas ja pead ise olukorrast välja tulema,» rääkis ta põnevusega.

Lisaks kaljuronimisele on Matsukevitsil kogemus ka wakeboard''i sõidu alal, seda lausa väga heal tasemel. Antud spordiala avas mehe elus veel ühe põneva ukse. «Ma tahtsin saada wakeboard'i sõitjana professionaaliks, läksin treeningute raames isegi USA'sse. Karjääri tegemine ei õnnestunud, sest sain suure trauma ja antud alaga tegelemine ei tundunud enam jätkusuutlik. Veelaua sõidu treeningute ajal hakkasime üksteist filmima ja selle baasil panin hiljem videomaterjale kokku. Esialgu filmisin selleks, et lihtsalt õppida ja harjutada,  veidi aja pärast hakkasin videotele juurde lisama muusikat ja efekte - ikka selleks, et põnevam oleks. Võibki öelda, et just sealt sai alguse suurem huvi filmimise vastu, kõik laabus nii orgaaniliselt,» lisas ta.

Mees lisas, et aastaid tagasi tegi ta erinevaid filmimise katsetusi kõikvõimalike koduste vahenditega. Materjali hulgas oli alates timelapse videotest kuni põnevate efektvideoteni välja. «Mulle meeldib ise kõike proovida ja testida. Olen teinud kodus filmimisega igasuguseid ägedaid eksperimente, neid oli lahe kogemuse mõttes ette võtta. Praegu teen filmimist eelkõige oma töö raames ja kõik ideed paberi peal eelnevalt kirjas. Võin küll midagi lisada, kuid laias plaanis on sisu juba kellegi poolt välja mõeldud ja läbi töötatud. Vanasti, kui olin noor ja kliente veel polnud, pidin kõik lahendused ise tuletama,» sõnas ta.

Matsukevits lisas, et tänapäeval võib ilusa pildi üsna lihtsasti kätte saada, kuid inimesed ootavad eelkõige väga head sisu. Sul võib olla hea tehnika, kuid kaamera ise ei filmi. Ta tunneb, et sama on ka koolidiplomiga - ainuüksi kraad sulle tööd ja kogemust ei anna, nii otsustaski ta, et õpib erialased teadmised omal käel selgeks. «Mul oli keskkooli perioodil nii palju tööd, et kooli minek ei tundunud enam eriti loogiline. Juba 14-aastasena alustasin filmiprojektide teostamist, 18-aastaselt tootsin materjale juba pealinna ettevõtetele. Kui ma oleks kõrgkooli õppima läinud, oleks kõik mu tööalased projektid mõneks ajaks seisma jäänud, ilmselt oleks kaduma läinud ka märkimisväärne kliendibaas. Nii juhtuski, et filmimise teemadel jäi koolisamm vahelt ära ja õppisin vajalikud asjad ise. Tulemus võib olla küll veidi teine, kuid usun, et kõik on võimalik ka omal käel saavutada,» tunnistas ta.

Kuigi Matsukevitsi käekiri on ära tuntav paljude Eestis toodetud reklaamklippide juures, on tema portfoolios paljude mainekate välisklientide tellimusi - muulhulgas on ta tootnud klippe näiteks BMW'le, Range Rover'ile ning Volkswagen'ile. «Teekond suurte klientideni pole olnud lihtne ja lühike. Sain Eestis teha üsna palju erinevaid töid. Siin on hea õppida, kuid meie turg on väike ja katus tuleb ette väga kiiresti. Mingil hetkel ei saa enam areneda, ideed on liiga lihtsad ja eelarved väga väikesed. Oli vaja edasi areneda, läksin paari sõbraga Norrasse, võtsime rendiauto ja tegime endale nii-öelda fake reklaami - see nägi välja, nagu toodaksime autoreklaami. Tegime projekti jaoks kõvasti eeltööd ja võtteperiood kestis pea kaks nädalat...videole panime isegi logo lõppu. Juhtus aga see, et päris autotootja nägi seda reklaami, ta kiitis tulemust ja pakkus koheselt ka tööd. Järgmisena sõitsin Dubaisse ja tootsin sellele samale autotootjale videoklipi. Kui üks suurem ja korralikum töö on ära tehtud, siis uued tellimused tulevad juba palju lihtsamini,» muigas mees.

Andžei Matsukevits on filminud nii õhus, vees, kõrbes, džunglis, kui ka kõrgmägedes. Kogu põneva materjaliga saab tutvuda siin. «Nende tellimustega käib kaasas korralik müügitöö, konkurents on maailma turul väga suur. Eriti raske on siis, kui oled ise noor tüüp ja sul puudub suur portfoolio. Uute klientide otsimiseks läheb palju aega vaja, ilmselgelt läheb otsingute käigus hulk aega ka raisku,» tunnistas ta.

«Reklaame on väga põnev teha ja tuleb ette projekte, mille tulemus on väga hea. Samas, on hommikuid, mil mõtlen, mis on siis minu tõeline ikigai. Päevad mööduvad tihti reklaame tehes, mille käigus aitan suurtel korporatsioonidel veelgi rohkem raha teha - nad toodavad juurde uusi tooteid ja seeläbi ka rohkem prügi siia planeedile. Reklaamide tootmine on tore, kuid mingil hetkel hakkasin mõtlema, et tahan midagi rohkemat ära teha. Liigun vaikselt pikema formaadi peale ja plaan on toota paar dokumentaalfilmi, muuhulgas näiteks tervise teemadel. Mulle isiklikus plaanis meeldib kuulata erinevaid tervist puudutavaid podcaste ja lugeda uusi teooriad, tervis puudutab meid kõiki ja hea on teada, kuidas meie keha töötab,» sõnas režissöör Andžei Matsukevits raadio Elmar saates «Ikigai».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles