Paremäärmusliku rühmituse Proud Boys liider võeti Black Lives Matter lipu põletamise eest kinni (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
USA paremäärmusliku rühmituse Proud Boys liider Henry Enrique Tarrio augustis 2019 Oregonis Portlandis
USA paremäärmusliku rühmituse Proud Boys liider Henry Enrique Tarrio augustis 2019 Oregonis Portlandis Foto: JOHN RUDOFF/AFP/SCANPIX

USA pealinna Washingtoni politsei pidas kinni paremäärmusliku rühmituse Proud Boys liidri Henry Enrique Tarrio, keda kahtlustatakse tumedanahaliste liikumise Black Lives Matter lipu põletamises.

Politsei teatel võidakse Tarriole esitada väärteo ja vara rikkumise süüdistus, teatab bbc.com.

Politseile teadaolevalt võttis 36-aastane latiino Tarrio möödunud aasta detsembris Washingtonis toimunud parempoolsete meeleavaldusel tumedanahaliste kirikust Black Lives Matter lipu ja süütas selle.

USA president Donald Trump ja ta pooldajad korraldavad sel nädalal Washingtonis vabariiklaste väljaastumise, kuhu on oodatud ka paremäärmuslasi. Samas suur osa ameeriklasi ootab, et presidendivalimised võitnud demokraat Joe Biden annaks presidendivande, asuks 20. jaanuaril ametisse ja elu muutuks.

Tarrio teatas sotsiaalmeedia rakenduses Parler, et Proud Boysi liikmed lähevad 6. jaanuaril Washingtoni ja korraldavad meeleavalduse, et toetada Donald Trumpi, «kellelt võeti valedega valmisvõit».

Washingtoni politsei pressiesindaja Dustin Sternbecki teatel võtsid korrakaitsjad Miamis elava Tarrio kinni, kui ta 4. jaanuaril ületas oma autoga Washingtoni piiri. Ta sõidukist leiti ebaseaduslikke relvaosi ja laskemoona.

Politsei teatel toimus 12. detsembril Washingtonis Proud Boysi meeleavaldus, lisaks protestimisele hävitati kinnisvara. Kannatada sai neli kirikut ja mitu autot ning umbes 30 inimest võeti kinni.

Paremäärmusliku rühmituse Proud Boys juht Henry Enrique Tarrio pidas 12. detsembril 2020 Washingtonis toimunud Donald Trumpi toetaval protestil kõne.
Paremäärmusliku rühmituse Proud Boys juht Henry Enrique Tarrio pidas 12. detsembril 2020 Washingtonis toimunud Donald Trumpi toetaval protestil kõne. Foto: JIM URQUHART/REUTERS/Scanpix

Tarrio ei eitanud pärast protesti meediale antud intervjuus, et võttis Asbury Unitedi metodistikirikust tumedanahaliste lipu ja põletas selle ära.

Proud Boysi juht lisas, et nende varasematel meeleavaldustel on neilt lippe käest ja logoga mütse peast tõmmatud ja siis ei peetud kedagi selle tõttu kinni.

USA inimõigusadvokaadi Kristen Clarke’i sõnul on viimasel ajal sagenud tumedanahaliste kirikute ja teiste religioossete institutsioonide ründamine ning koroonapiirangute vastaste protestide korraldamine valgenahaliste paremäärmuslaste poolt, kes üritavad ühiskonnas hirmu ja vihkamist külvata.

Paremäärmusliku rühmituse Proud Boys liikmed 1. jaanuaril 2021 Oregonis Salemis koroonapiirangute vastasel protestil.
Paremäärmusliku rühmituse Proud Boys liikmed 1. jaanuaril 2021 Oregonis Salemis koroonapiirangute vastasel protestil. Foto: ALISHA JUCEVIC/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles