Põhja-Korea jahib koroonavaktsiini, kuigi ametlikult riigis viirushaigust ei ole

Inna-Katrin Hein
Copy
Põhja-Korea meedia avaldatud foto liider Kim Jong-unist 31.  detsembril 2020, kui ta kirjutas oma rahvale uusaastasoovidega kirja
Põhja-Korea meedia avaldatud foto liider Kim Jong-unist 31. detsembril 2020, kui ta kirjutas oma rahvale uusaastasoovidega kirja Foto: KCNA/via REUTERS/Scanpix

Põhja-Korea, kus võimude teatel koroonaviirus ei levi ja viirushaigust Covid-19 ei ole, esitas taotluse koroonaviiruse vaktsiinide saamiseks. See esitati ülemaailmsele vaktsiiniliidule Gavi The Vaccine Alliance, mis aitab vaktsiine viia maailma kõige vaesematesse riikidesse.

The Wall Street Journali (WSJ) teatel ei soovinud Gavi Põhja-Korea palvet kommenteerida, kuid teatas, et nende poolt toetatud 92 riigist 86 avaldas soovi saada koroonavaktsiini.

Vaktsiiniliit tahab eelkõige vaesemates riikides jagada tasuta vähemalt 1,3 miljardit koroonavaktsiinidoosi.

WSJ allika andmetel pöördusid Põhja-Korea võimud Pyongyangis asuvate Euroopa riikide saatkondade poole ja uurisid, millised on nende võimalused saada näiteks Pifizer/BioNTechi vaktsiini.

Saksamaa Dresdeni haigla arst hoidmas käes BioNTech/Pfizeri koroonavaktsiini.
Saksamaa Dresdeni haigla arst hoidmas käes BioNTech/Pfizeri koroonavaktsiini. Foto: Robert Michael/AP/Scanpix

Põhja-Koreas ei ole seni ametlikult koroonaviirust ega Covid-19 viirushaigust, kuid nii Maailma Terviseorganisatsiooni WHO kui ka mitmete teiste terviseorganisatsioonide eksperdid peavada seda ebausutavaks.

WHO teatas tuginedes lääneriikide luureandmetele, et Põhja-Koreas on tehtud koroonaviiruse test vähemalt 12 000 inimesele ja avalikkuses kannab enamik inimesi maske. 

Euroopa ja USA viiruseekspertide sõnul on uus koroonaviirus ja viirushaigus põhjakorealaste jaoks väga ohtlik, kuna suur osa neist elab vaesuses ja ilma korraliku arstiabita. 

Arvatakse, et kui koroonaviirus 25,55 miljoni inimesega Põhja-Koreas «korralikult» levima hakkaks, siis sureks vähemalt veerand rahvastikust.

Hiina meedia teatel pakkusid Hiina võimud seal välja töötatud koroonavaktsiini juba möödunud aasta detsembris Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile ja ta pereliikmetele.

Maailmas on koroonaviiruse diagnoosiga üle 86 miljoni inimese, Covid-19 viirushaigusest on paranenud 48,1 miljonit inimest ja surnud on 1,85 miljonit inimest.

Paljudes riikides on hakatud koroonaviiruse vastu vaktsineerima, kuid veel ei ole lõpuni selge, kui efektiivsed on erinevate ravimifirmade loodud vaktsiinid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles