18-aastane Laura ei saa maski kanda: toidupoe turvamees ütles, et olen esimesena kirstus (15)

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
18-aastane Laura Charlotte Kalvet väidab, et ei saa tervislikel põhjustel maski kanda.
18-aastane Laura Charlotte Kalvet väidab, et ei saa tervislikel põhjustel maski kanda. Foto: Erakogu

Kuigi Eestis kehtivast maskikandmise kohustusest on vabastatud lapsed, allergikud, astmaatikud ja erivajadustega inimesed, on kehva tervisega Laura Charlotte Kalvet pidanud avalikes kohtades maskita liikudes korduvalt kiusamist taluma.

Alates möödunud aasta 24. novembrist kehtib avalikes siseruumides üle Eesti maskikandmise või nina ja suu katmise kohustus. Erandina ei pea maski ette panema alla 12-aastased lapsed ning inimesed, kes seda tervislikel põhjustel teha ei saa, sh astmaatikud ja allergikud.

Kusjuures tõendit meditsiinilise näidustuse kohta kellelegi ette näitama ei pea: korralduse järgi piisab sellest, kui inimene ütleb, mis põhjusel ta maski ei saa kanda. Sellegipoolest on 18-aastane Laura pidanud taluma vihaseid pilke, tagaselja sosistamist ja isegi karjumist, kui ta maskita poes käib või bussiga sõidab. Vähemalt nii ta ise väidab.

«Sina, l***, peaksid üldse suukorvi kandma, kui siia bussi sisse astud!»

«Esimesel korral, kui keegi mulle bussis midagi ütlema tuli, oli tegu ühe vanapaariga,» meenutab Laura, kellel on enda sõnul raske astma. «Kuulsin, kuidas nad minust midagi omavahel kobisesid ja siis tuli laks ära: «Sina, l***, peaksid üldse suukorvi kandma, kui siia bussi sisse astud!»» olevat üks vanem naisterahvas tüdrukule põrutanud.

Laura räägib, et tal tekib maski kandmisest allergiline reaktsioon ja nägu läheb paiste, samuti tekivad hingamisraskused. «Mis te arvate, mida see maski kandmine mulle teeb? Saadab mu haiglasse,» kinnitab neiu.

Laura jõusaalis – see on ainus avalik koht, kus ta sagedasti käib.
Laura jõusaalis – see on ainus avalik koht, kus ta sagedasti käib. Foto: Erakogu

Detsembris kutsuti Laurale toidupoes turvamees, kuna tal polnud maski ees. Kui neiu turvatöötajale selgitas, miks ta maski kanda ei saa, olevat talle vastatud: «Aga minul on ka astma, mis me nüüd teeme, sureme kõik sinu pärast ära või mis? Sina kui astmaatik oled esimesena kirstus!» Seepeale pani Laura kaubad käest ja tegi poest minekut.

«Need vahejuhtumid on tekitanud minus väga halva tunde, kui kodust korra nina välja pistan,» tunnistab Laura, kes nüüd juba tükk aega võimalusel avalikke kohti väldib. «Ainus koht, mida külastan tihedalt, on jõusaal, aga seda ka ainult siis, kui on päevane aeg ja saalis on vähe inimesi. Ühistransporti kasutan maksimaalselt 1–2 korda nädalas ja kaubanduskeskuses käin kord nädalas, kui toidupoodi on vaja minna,» räägib ta.

«Need vahejuhtumid on tekitanud minus väga halva tunde, kui kodust korra nina välja pistan.»

Viimati olevat Laura pidanud ebameeldivat kohtlemist taluma ühistranspordis, kui üks keskealine naine väidetavalt tema peale bussi teisest otsast karjuma hakkas. «Noor daam, mis õigusega te siin bussis hetkel ilma maskita viibite? Mul on õigus teile politsei järele kutsuda ja teile süüdistus esitada!» olevat neiu teravate kommentaaridega üle valatud. «Ega ma seal bussis kauem ei olnud kui viis minutit,» märgib Laura.

Laura arvates seisneb palju suurem probleem noortes, kes peavad pidusid ja käivad suurte kampadega väljas. «Nende vastutustundetute noorte pärast pean mina kodus kinni istuma ja koroonateste tegema, sest kuidagi olen olnud lähikontaktis kellegagi, kes pidutseb igal teisel õhtul ja levitab koroonat,» kritiseerib ta.

Kopsuarst: astmaatikud harjuvad üldiselt maskiga ära

Põhja-Eesti regionaalhaigla pulmonoloogiakeskuses töötav kopsuarst Triin Sadam rääkis eelmisel kuul taskuhäälingus «Tervisepooltund», et Eestis kannatab astma all umbes viis protsenti täiskasvanutest.

Sadama sõnul pole siiani alust arvata, et astmaatikutel oleks suurem risk koroonaviirusega nakatuda või haigust raskemalt läbi põdeda. «Valvsus on sellest hoolimata põhjendatud, sest kaks kolmandikku astma ägenemistest on põhjustatud erinevatest viirushaigustest,» täpsustas ta.

Küll aga ei usu Sadam, et astmaatikutel läbi maski raske hingata oleks. «Üldiselt harjuvad haiged sellega kiiresti ära. Väike ebamugavus, mis maski kandmisega kaasneb, ei ole nii suur, et kaaluks üle kasu ja kaitse, mida mask pakub,» kinnitas kopsuarst.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles