Peaministri uusaastatervitus: soovin, et oleks palju hoidmist, märkamist ja armastust

Raadio Elmar
Copy
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Aasta esimeses hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!» ajasime juttu peaminister Jüri Ratasega. Kuula ja loe järele!

«Ilusat uut aastat kõigile! Soovin, et see uus aasta oleks selline, kus on palju hoidmist, armastust, märkamist ja toetamist. Ma loodan, et kui me teeme intervjuu järgmisel aastavahetusel, siis saame tõdeda, aasta 2022 tuleb teisiti kui aasta 2021. Silmas pidades kurja ja hullu koroonaviirust,» rääkis Jüri Ratas.

Peaminister tõi välja, kuidas aastavahetust tema peres tähistati. «Mingit kulda ega karda seal ei olnud. Olime oma maakodus. Laual oli liha, kapsas, kartul ja väike magus koogike. See aastavahetus oli natuke teistmoodi, veetsime õhtu väga väikeses ringis. Olime koos oma perega, seltsis ka minu ema. Toimisime Teadusnõukoda soovituste järgi - hetkel tasub sündmuseid tähistada pereringis, ikka selleks, et saaksime viiruse ületamise järel end taas vabamalt tunda,» lisas peaminister.

Ratas meenutas, et vaatamata möödunud aasta suurtele katsumustele, oli aastas 2020 ka üksjagu head. «Kuulates usinasti ka raadio Elmar kanalit, siis olen tõdenud, et juhtus üksjagu kasulikku ja head! Näiteks, oleme õppinud uue tõe - kui tunneme end haigena, siis me tööle ei lähe. Kindlasti on see aidanud sellele kaasa, et haigestumine teistesse haigustesse on vähenenud. Väga armas oli ka see, et kevadise distantsõppe ajal jagati arvuteid vähekindlustatud peredele. Oli palju üksteise hoidmist, see oli 2020. aasta üks juhtmõtetest. Usun, et paljud taasavastasid kaunist Eestimaa loodust. Kui kevadel olid kaubanduskeskused ja lõbustusasutused kinni, siis matkaradadel viibis nii palju inimesi! Möödunud aasta kogemuste põhjal tõdesime, kui olulist rolli mängib teadus, seda ülemaailmses mõttes. Teadust on meil vaja iga päev ja igal hetkel. Siinkohal suur tänu Irja Lutsarille, kes on Teadusnõukoja eestvedaja. Ta on olnud tõsiseks sillaks Eesti ühiskonna ja valitsuse vahel, ta on teinud oma tööd suurepäraselt. Ütleme, et oleme digiriik, kuid möödunud aastal kolis elu veelgi rohkem veebikeskkonda,» sõnas Ratas.

Peaminister lisas, kuidas talle digikeskne elu isiklikus plaanis meeldib. «Pean tunnistama, et ühelt poolt mulle veebikeskne elu ei meeldi. Olen silmast silma kontaktide suur austaja. Teiselt poolt tuleb tõdeda, et interneti teel koosolekute läbiviimisi ja sõpruskondade kohtumisi on olnud päris ohtralt,» märkis ta.

Peaminister rääkis ka peresisestest plaanidest ja lisas, et aastal 2021. soovib ta leida rohkem aega oma pere ja laste jaoks. «Vaba aega tuleb sellise töö juures lihtsalt võtta. Tahan rohkem aega veeta oma lastega ja see ei ole lihtsalt leierdatud lause. Tegutsen selle nimel, et peaministri töö kõrvalt tegutsen rohkem üheskoos oma lähedastega, olgu selleks kasvõi mõned tunnid nädalas,» lisas ta.

Mida peaminister soovib Eesti riigi jaoks 2021. aastal ära teha? «Laiemas plaanis soovin veelgi rohkem panustada meie tervishoiusüsteemi ja pakkuda inimestele paremat sotsiaalset kindlust ja kaitset. Soovin kiirendada nutikat arendustegevust, seda just teaduse toel. Lisaks soovin jätkata investeeringuid tulevikku. Oleme saanud valmis suure ja põhjaliku arengudokumendi, kus on kirjas strateegia «Eesti 2035», esimene lugemine on riigikogus juba toimunud. Fookus on muidugi ka majanduse taaskäivitamisel, tööhõivel ja meie looduskeskkonnal,» sõnas Ratas.

«2021. aasta on Eestile oluline ka selle poolest, et täitub kolmkümmend aastat meie taasiseseisvumisest. 20. augustil meenutame kindlasti neid väga olulisi hetki ja sündmuseid, mis leidsid aset kolmkümmend aastat tagasi,» märkis Jüri Ratas.

Kuula järele SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles