Kirjanik Justin Petrone vaatas Joala kuju ja lajatas: eestlased ei oska monumente teha (1)

Elu24
Copy
Jaak Joala mälestuseks rajatud skulptuur jõudis 29. detsembril Viljandisse ja sai Posti tänavale paika.
Jaak Joala mälestuseks rajatud skulptuur jõudis 29. detsembril Viljandisse ja sai Posti tänavale paika. Foto: Marko Saarm

Ameerikast aastaid tagasi Eestisse kolinud kirjanik Justin Petrone võttis enda Facebooki lehel sõna seoses Jaak Joala mälestusmonumendiga Viljandis. Mees tagasi ei hoidnud ning nimetas eestlaste oskust monumente püstitada puudulikuks. 

Justin nimetab monumenti «järjekordseks kahtlaseks monumendiks» ja avaldab, et tema arvates ei ole eestlased head monumendipüstitajad. Ehkki kirjaniku sõnul on eestlased loodusekesksed ja tugeva rahvuskultuuriga, on meie «monumendikultuur» saksa või vene päritolu, mistõttu mõjuvad püstitatud kujud alati nagu teiselt planeedilt.

Another contentious monument erected in Estonia, this one having nothing to do with Nazi collaborators and concerning a...

Posted by Justin Petrone on Teisipäev, 29. detsember 2020

Joala mälestussammas on kriitikat saanud ka varem. Monumendist on saanud internetiavarustes meem - kuju paigutatakse fototöötluse abil erinevatesse tuntud kohtadesse maailmas.

Posted by Aapo Ilves on Teisipäev, 8. detsember 2020

Viljandlaste korraldatud rahvaalgatuses monumendi vastu anti üle 900 allkirja. Rahvaalgatuses leiti, et avalik konkurss kuju skulptori leidmiseks polnud õiglane.

Samuti kritiseeris konkurssi kuju valmistaja leidmiseks Eesti kujurite ühendus, kelle hinnagul oli konkurss ebaõiglane ning korraldatud vaid selleks, et võtta vastu skulptor Mati Karmini pakkumine. 

Kriitikast hoolimata valmis mälestuskuju siiski ja on juba paigutatud Viljandi kesklinna Posti parki. Hetkel on kuju kaetud ning kate eemaldatakse 31. detsembril, kui toimub ametlik avamine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles