Venemaal läks karmi ilmaga põhja kalalaev, kadunuks jäi 17 inimest

Elu24
Copy
Onega tüüpi laev.
Onega tüüpi laev. Foto: bairdmaritime.com

Arktilise külma all ägaval Barentsi merel uppunud laeva meeskonnast on siiani päästetud vaid kaks inimest, vahendab Lenta. Kadunute seas on ka esmakordselt merele läinud mees.

Suur õnnetus juhtus esmaspäeva varahommikul. Kalalaev «Onega» läks põhja Novaja Zemlja saare lähistel. Eriolukordade ministeeriumi teatel juhtus õnnetus tormi ja 30-kraadise pakase tingimustes kogunenud jää tõttu.

Väidetavalt uhuti meeskond kohe pardalt merre ja alus läks kiirelt põhja. Päästeoperatsiooni käigus jõudsid esimesed alused õnnetuskohale kolme tunni pärast. Veest tõmmati aga välja vaid kaks meeskonnaliiget, nii on veel 17 inimest kadunud. Vähemalt ühe kolleegi surma nägid päästetud oma sõnul pealt.

«Nad olid mõlemad kalipsodes,» kinnitati ministeeriumist päästetute kohta. «Teistega sidet pole». Ametnike kinnitusel on sellistes tingimustes aga vähe lootust neid elusana leida. Halva ilma tõttu ei saanud otsinguteks aga isegi koptereid kasutada.

Esimene saatuslik kord merel

Uudistekanal Mash sai ühendust ka ühe kadunu sõbraga. Vladimir Kašimiri nimeline mees töötas maal, kuid arutles temaga pikalt, kas töö kalalaeval vastu võtta.

Kui üks meeskonnaliikmetest haigeks jäi, otsustas 56-aastane mees siiski merele minna. Veel hiljuti oli ta helistanud ning kolleege ja tööd kiitnud. Tema laev oligi aga see saatuslik alus, mis täna hommikul põhja läks. Kašimiri päästetute seas pole.

Murmanskis baseeruva laevaga toimunud õnnetuse kohta avati kriminaaluurimine. 1979 aastal ehitatud kalalaev on ligi 39 meetri pikkune ja seitse meetrit lai. Tormine ilm, mille kätte väike alus sattus, tuli koos karmi külmaga. Barentsi mere rannikul on viimasel nädalal temperatuurid langenud 40 miinuskraadini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles