Toomas Uibo lennunduse hetkeseisust: ma loodan, et tuleme sellest jamast läbi ja saame taas tiibu sirutada

Raadio Elmar
Copy
Toomas Uibo
Toomas Uibo Foto: Erakogu

Selle aasta «Ikigai» viimane külaline oli Toomas Uibo. Lennundustöötaja, kes taas suurele lavale jõudis ning oma häälega uuesti südameid võitis. Kuidas mehe erinevad elualad omavahel kokku klapivad ja millised tegemised tema päevadesse veel mahuvad, uuris saatejuht Tiiu Sommer.

«Ma teen oma elus päris erinevaid asju, sest pole kunagi osanud olla konkreetses rutiinis. Olen harjunud, et tavategemiste juures toimub alati ka midagi põnevat. See on olnud nii juba pikka aega ja ma ei oskaks vist teistmoodi enam elada,» muigas endine laulja Toomas Uibo, kes peab täna nii lennundustöötaja kui ka ettevõtja ametit.

«Olen sada protsenti spontaanne inimene. Muidugi on vaja ka kella tunda ja sellega ma saan õnneks kenasti hakkama. Kui võtta aga näiteks mu hobi, milleks on puutöö, siis ma ei lähtu kunagi vaid detailsest projektiplaanist. Mulle meeldib protsessi nautida viisil, et mõtlen käigupealt jooksvalt lahendusi välja. Puutöö ja laulmine on selles mõttes natuke sarnased. Neid asju on raske ette kujutada vaid detaildes, planeerimine mingis mõttes tapab loomingulisust,» tunnistas Uibo. 

Uibo on tänaseks ligikaudu kakskümmend aastat olnud seotud lennundusega. Mees selgitas, mida see valdkond talle isiklikus plaanis tähendab: «Minu jaoks tähendab lennundus ühte suurt unistust lapsepõlvest. Märkan sarnast seost ka oma igapäevatöös - lennundusse tulevad enamjaolt just need inimesed, kes on selle pisikuga koos. Need inimesed ei tule lihtsalt ühte kontorisse tööle, see töö tõeliselt huvitab neid ja seda on kõrvalt nii äge vaadata. Tegin erapiloodi load ligi kakskümmend aastat tagasi, hiljem sain ka lennuinstruktori pädevuse. Lendamist katsetasin juba lapsepõlves, seda küll jalgratastega hüpekaid tehes. Kihutasime toona jalgratastega mäest alla ja siis sõpradega vaatasime, kes kõige kaugemale lendab. Pean tunnistama, et isegi rattaga lendamise tunne oli vägev ja ilmselt just sealt tekkis tahtmine järjest kaugemale lennata,» lisas ta.

«Mäletan lapsepõlvest väga selgelt ühte pikka ja sirget kruusateelõiku, mis oli meil üsna maakodu lähedal. Unistasin toona, et kui ma kunagi õpin lendama, siis lendan kindlasti sellest teelõigust üle. Aastaid hiljem, kui piloodipaberid käes olid, täitsin oma unistuse ja tegin ülelennu just selle konkreetse teelõigu kohalt,» tunnistas Uibo.

«Olen teatud aegadel tegelenud pilootide õpetamisega väga intensiivselt, kuid vaatamata sellele leian, et iga õhkutõusuga kaasneb eriline tunne. Juba ainuüksi õpetamise protsess on tore, kuid näha, kuidas õpilane oskusi üle võtab, on väga nauditav. Ühega läheb lihtsamini ja teisega on keerulisemad lood, üks on aga selge - iga lend on täiesti erinev. Ja seda ma just vajangi - et pidevalt oleks midagi uutmoodi,» avaldas Uibo.

Uibo töötab täna Nordica tütarettevõttes Xfly, kus ta vastutab turunduse ja kommunikatsiooni valdkonna ülesannete eest. «Xfly on lennuoperaator, kes reaalselt lende teostab. Nordica on olnud meie klient, kuid meil on teisigi kliente, teiste hulgas näiteks SAS, Polish Airlines LOT ning mitmeid teisi Euroopa lennuettevõtteid. Töötan Xfly's turunduse ja kommunikatsiooni juhtimisega ning mulle väga meeldib see töö. Olen selle alaga ka varem kokku puutunud, näiteks enda ettevõtete puhul,» täpsustas ta.

Uibo lisas, et käesolev kriis on eriti rängalt tabanud just turismi- ja transpordisektorit, kuhu alla käib ka lennundus. «Lennufirmad on valmis koheselt lendama, küsimus on vaid, kuidas viirus kontrolli alla saada. Lennukitest, pilootidest ja pardapersonalist meil puudust ei ole, kahjuks on neid pigem üle. Kriis on rängalt tabanud, kuid ei tohi alla anda. Täna me ettevõtte ikkagi toimib ja lendab, ma väga loodan, et me tuleme sellest jamast läbi ja saame uuesti tiibu sirutada,» märkis ta.

Mees osales aasta alguses saates «Maskis laulja», kus pidas vastu pikka aega. «Ma kõhklesin osalemise osas väga pikalt. Kui ettepanek tehti, siis mõtlesin pea nädala, mida see projekt võib endaga kaasa tuua. Põhiline hirm oli see, et ma ei saa hakkama, inimestel on oma seosed ja ootused ju minu lapsepõlve näitel. Ma ei teadnud, kas vastan nendele ootustele või pean inimesi petma. Siis aga leidsin, et see on eelkõige meelelahutus ning mitte niivõrd laulusaade. Lisaks on mängus veel mask ja keegi esialgu ei teagi, kes ma olen. Seetõttu tundus mulle osalemine natuke turvalisem. Ma arvan, et kui ma oleks esimesest hetkest pidanud oma näoga esinema, poleks ma seda osavõttu ealeski ette kujutanud,» märkis ta.

Uibo tunnistas, et esines täpselt aasta enne maskisaadet ettevõtte jõulupeol. «Juhtkonnaga üht esinemist ette valmistades käisime lauluõpetaja Maikeni juures harjutamas. Just Maiken oli see, kes soovitas mul maskisaatest osa võtta. Temast sai saate raames mu taustajõud, lauluõpetaja kui ka psühholoog,» lisas ta.

Mehe sõnul on laulude esitamise üheks olulisemaks määrajaks sõnum ja selle ehe emotsioon. «Tähtis on välja tuua, mis selles tekstis ja laulus tegelikult peitub. Kõige keerulisem on see õige emotsioon sinna sisse panna. Viisi pidamisega pole paljudel probleeme, küsimus on, kuidas sa loomingut edasi annad. Ma võitlen selle sama küsimusega nii laval kui stuudios. Olen iseenda kõige karmim kriitik. Kui aga midagi õnnestub, siis mõtlen, et võib-olla polnudki kõige hullem,» rääkis Toomas Uibo. 

Uibo tegi juttu veel reisimisest, puhkamisest, perest, hobidest - kuula täispikka intervjuud SIIT:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles