USA uue esileedi esivanemad olid orjad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michelle Obama
Michelle Obama Foto: AFP / Scanpix

USA uue esileedi Michelle Obama esivanemad olid orjad.

Michelle Obama vanavanavanavanaisa Jim Robinson sündis 1850. aastal Lõuna-Carolinas Georgetownis rikka riisiistanduse omaniku majapidamises, kirjutab Daily Mail.

Orjapidajale kuulus 270 mustanahalist orja, kelle seas olid ka Robinsonid. Nad elasid hüttides, mille juurde viivat teed kutsuti Slave Street – Orjatänav.

Jim Robinson töötas kogu oma elu riisipõllul ja oli kirjaoskamatu. Ta suri  raskest tööst tingitud haiguste tagajärjel 38-aastasena ja tema hauakoht on teadmata.

Jim Robinsonil oli kaks poega – Gabriel ja Fraser.

Fraser sündis 1884. aastal ja ta oli kümneaastane, kui õnnetuse tagajärjel tuli tal üks käsi amputeerida. Ta töötas rikaste valgete juures majateenrina. Fraser sai majaomaniku vanima pojaga sõbraks ning viimane õpetas ta lugema ja kirjutama.

Hiljem töötas Fraser teetöölisena, saeveskis ja ajalehtede jagajana. Fraser juunior sündis 1912. aastal ja sai gümnaasiumihariduse. 1930. aastate majanduslanguse ajal kolis Fraser ja ta pere Georgetownist Chicagosse, kuna seal võis tööd leida.

Fraser juunior töötas seal postiljonina. Fraser juuniori ja ta naise poeg Fraser III, Michelle Obama isa, sündis 1935. aastal.

Michelle Obama isal ei õnnestunud head haridust saada, kuid vanemad tegid kõik, et nende lapsed Michelle ja Craig ülikooli lõpetaksid.

Genealoogide arvates ulatuvad uue esileedi juured Lääne-Aafrikasse, kust pärinesid Jim Robinsoni esivanemad.

Nad lisasid, et Robinsonide suguvõsas on ka valgenahalisi, kuid nende kohta ei ole täpseid andmeid säilinud.

«Pärast 1863. aasta orjade vabastamist olevat keegi aidanud minu esivanematel uut elu alustada, kuid ei teata, kes need olid. Tahaksin siiski teada, sest nad on osa meie sugupuust nagu ka mu orjast esivanemad,» sõnas Michelle Obama.

Iga põlvkonnaga kasvas Robinsonide haridustase ning Michelle Obama on lõpetanud nii Princetoni kui ka Harvardi ülikooli.

Barack Obama ütles valimiskampaania ajal, et ta valis oma abikaasaks naise, kelle esivanemad olid orjad.

Michelle Obama sõnul sai ta tänu genealoogidele rohkem  teada oma esivanemate kohta.

«Minu suguvõsa uurimine tõi päevavalgele fakte, mille tõttu ma üheaegselt nii häbi kui ka uhkust tunnen. Tegelikult on see osa meie riigi ajaloost,» lausus proua Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles