Edgar Savisaar sai Youtube'is oma saate: ka korruptsioonis oleme me igavad

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Edgar Savisaar oma Youtube'i saates.
Edgar Savisaar oma Youtube'i saates. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

15. detsembril lisati Tooma Kirsi konto alt videokeskkonda Youtube uue saate «Savisaare subjektiiv» esimene episood. Umbes 20-minutilises vestlussaates lahkas Savisaar erinevaid teemasid.

Savisaar ütles saates, et päevapoliitikast ta rääkida ei taha, sest see on nii igavaks läinud. «Ma olen jah Tallinna linnavolikogu liige ja kuni istungid toimusid, käisin ka kohal, aga pärast seda, kui volikogu muutus virtuaalseks, eks ma olen virtuaalselt ka mõnikord osa võtnud sellest,» selgitas Savisaar.

Endine linnapea lisas, et talle näib, et mida aeg edasi seda kaugemale inimesed ilmselt poliitikast jäävad. «Poliitika ei ole enam see,» sõnas Savisaar.

Saatejuhi küsimuse peale, kuidas tundub Savisaarele see, et kasvõi koolide sulgemise osas olid Tallinna linn ja riigivõim eriarvamusel, vastas vanameister, et see on alati nii olnud teemast olenemata. «Minuarust on see juba Tallinna omapära,» lausus Savisaar.

«Ma arvan, et ma oleksin hoopis teistmoodi rääkinud, aga see oleks olnud juba teine elu ja teine stiil. Praegused valitsejad peavad kõige tähtsamaks seda, et nad valitsevad ja seda ei saa neile ette heita,» selgitas Savisaar.

Tallinna valitsemise kohta ütles endine linnapea, et seal ta ei näe muud muutust, kui ainult kaadri vahetust. «Ma ei usu, et nad väga mu soovitusi vajavad. Nende süsteem on teistsugune, mõnevõrra lõhkuv. Mulle üldse ei meeldinud see, kui Tallinna Televisioon ära kaotati. Ma hääletasin selle vastu. Mulle ei meeldinud, kui Ühistupank likvideeriti, ka selle vastu ma hääletasin. Mõlemal juhul, muide, olin ma ainus, kes vastuhääle andis,» rääkis Savisaar.

Savisaare hinnangul tehakse nüüd sellist poliitikat, kus tuleb heaks kiita kõik, mida opositsioon kunagi on öelnud, tahab öelda või mõtleb. Savisaar on sama teema üles võtnud ka Diskussiooni klubis, mida ta Tallinnas veab. «Tegime seda nüüd esimest korda ka virtuaalselt ja seal osales üle saja inimese,» rõõmustas Savisaar. 

Posted by Дискуссионный клуб / Diskussioniklubi on Neljapäev, 17. detsember 2020

Savisaare sõnul räägitakse Diskussiooni klubis kõigest, mis Eestis parasjagu aktuaalne on ja tõi näite, et räägitakse ka näiteks transiidist ja koolikiusamisest. Klubi kokkukutumise eesmärk oli vanal mehel just arvamuste omavaheline vahetamine. «Ega inimesed praegu väga harva võtavad sõna ja ütlevad oma mõtteid välja. Kuidagi kas kardetakse või häbenetakse või ei nähta põhjust, miks mina pean oma arvamust avaldama. Aga ma tahtsin selle hea vana kombe juurde, et inimesed vaidlevad, tagasi tulla,» selgitas Savisaar.

Saates puudutati põgusalt ka mõne nädala tagust Kalev Kallo süüdimõistvat kohtuotsust, mille peale arvas Savisaar, et keegi ei saa ka täpselt aru, mille eest sisi Kallo süüdi mõisteti. 

«Kalev on siiski minu jaoks kõige ausam poliitik. Ma pean temast väga lugu ja mul on väga kahju, et see kohtuprotsess nii lõppes. Aga ma arvan, küllsellele asjale tuleb järg ka kunagi,» lausus Savisaar.

Siinkohal lisas Savisaar, et lisaks Kallole on tema arvates Eestis põhjuseta süüdi mõistetud ka näiteks Ester Tuiksoo. «Süüdi on nad jäänud, aga vaadake, Eestis on minu meelest iga teine inimene millegi eest süüdi mõistetud. Mis te arvate, et nad kõik on süüdi ka? Mina küll ei usu,» sõnas Savisaar.

Pikaaegse poliitiku sõnul tuleb kindlasti korruptsioonist rääkida. «Kunagi ma lasin seda asja uurida ja tuli välja, et kõige rohkem korruptsiooni on riigiametites, mitte omavalitsustes... Tegelikult mõtlen ma nii, et ka korruptsioonis oleme me igavad nii nagu paljudes muudes asjades,» lausus Savisaar. 

Oma praegusest elust rääkides tõdes Savisaar, et see on ilmselt palju põnevam, kui igapäevapoliitika, sest metsade vahel elades on ta näinud näiteks karu ja kuulnud hunti. «Kui suur lumi oli maas, siis oli igal ööl huntide ulgumist kuulda, Aga praegu on neid vähem olnud,» selgitas Savisaar.

Vana poliitik avaldas ka, et tegelikult on saate tegemiseks ka põhjus ja meenutas, et kunagi tehti Tallinna Televisioonis saadet «Linnapea tund». «Mõtlesin, et paneks talle nimeks «Savisaare subjektiiv», sest EKRE annab praegu välja sellist saadet nagu «Objektiiv». Täiesti hästi välja mõeldud ja jumal tänatud, et veel üks saade, kus ei ole seda peavoolu meediat,» selgitas Savisaar.

Lõpetuseks toonitas Savisaar veel korra, et teda häirib ka päevapoliitikas just see, et kõik on igav. «Ma ei tea, kas see inimestele meeldib või ei meeldi, aga minu tutvusringkonnas on see paljudele ikkagi vastuvõtmatu,» sõnas Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles