Suvel üliraskesse õnnetusse sattunud Itaalia spordilegend näitab tervenemise märke

Elu24
Copy
Itaalis spordilegend Alex Zanardi on ratastoolispordis mitmekordne maailmameister.
Itaalis spordilegend Alex Zanardi on ratastoolispordis mitmekordne maailmameister. Foto: Mark J. Terrill/AP

Käesoleva aasta juunis raskesse liiklusõnnetusse sattunud endise vormelisõitja Alex Zanardi tervenemisprotsess on võtnud pöördeid paremuse poole. Itaalia meedia teatel suudab Zanardi käsi liigutada ning reageerib erinevatele impulssidele.

54-aastane Zanardi sai suvel raskeid kehavigastusi, kui kihutas ratastooliga veoki alla. Õnnetus juhtus teatevõistluses, kus Zanardi osales ratastoolil.

Kriitilises seisus haiglasse toimetatud Zanardi sai muuhulgas üliraskeid peavigastusi. Tema seisund on olnud muutlik ning talle on tehtud mitu operatsiooni.

Nüüd, pool aastat pärast ränka õnnetust, edastas Itaalia meedia julgustavaid teateid endise mootorisporditähe edusammudest.

Corriere della Sera andmetel on Zanardil taastunud nii kuulmine kui ka nägemine. Lisaks on ta võimeline käte abil oma lähedaste ja arstidega suhtlema. Näiteks on Zanardi tõstnud pöialt näitamaks, et on asjadega rahul ning suutnud mõne inimesega ka kätelda.

Arstide sõnul on ratastoolispordi suurkuju toibumine aga alles algusjärgus. Zanardi kaotas õnnetuses ka kõnevõime ega ole siiani suuteline rääkima. Arstid hoiavad teda endiselt igaks juhuks ka hingamisaparaadi all. 

Zanardi lugu on tuttav ka neile, kes ei ole tingimata vormelifännid. Mees on palju võitnud, kuid ka palju kaotanud. 

F1 karjäär möödus Zanardil ilma silmapaistvate saavutusteta, kuid Põhja-Ameerika CART-sarjas võidutses mees 1990. aastatel kaks korda.

2001. aastal kaotas itaallane Saksamaal toimunud CART-sarja etapil juhtunud avariis mõlemad jalad. Ei puudunud palju, et Zanardi oleks õnnetuses elu kaotanud. Suure elutahtega mees mitte ainult ei jäänud ellu, vaid naasis ka tippsporti.

Alex Zanardi auto pärast kokkupõrget Kanada sõitja Alex Tagliania masinaga 2001. aastal Lausitzi ringrajal. 
Alex Zanardi auto pärast kokkupõrget Kanada sõitja Alex Tagliania masinaga 2001. aastal Lausitzi ringrajal. Foto: WOLFGANG WITTCHEN/AP

Pärast õnnetust oli Zanardi edukas seeriaautode MM-sarjas, kus kihutas käsitsi juhitava masina rooli taga.

Itaalia spordilegend Alessandro Zanardi.
Itaalia spordilegend Alessandro Zanardi. Foto: Alastair Grant/AP/Scanpix

Andunud võidusõitja leidis peagi uue ala – ratastoolispordi – ning oli sellelgi edukas. Auhinnakapis on Zanardil 12 maailmameistritiitlit, millest viimased võitis ta alles möödunud aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles