Lõuna-Aafrikast avastati hiidsisalike pesad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus Massospondylus hiidsisalikest
Kunstniku joonistus Massospondylus hiidsisalikest Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrikast leiti hiidsisalike pesi, fossiilseid hiidsisalike mune ning noorte hiidsisalike jalajälgi.

Kanada Toronto ülikooli paleontoloogide sõnul näitavad leitud jäljed, et hiidsisalike pojad olid pärast koorumist pesas nii kaua, kuni nad olid kasvanud kaks korda suuremaks, edastab The Telegraph.

Hiidsisalike pesajäänused leiti Lõuna-Aafrika Vabariigist Golden Gate Highlandsi rahvuspargist ning need on 100 miljonit aasta vanemad kui varem leitud samalaadsed pesad.

Nimetatud pesad kuulusid Massospondyluse liigi hiidsisalikele.

Teadlased avastasid erinevatelt kivitasanditelt vähemalt kümme pesa, millest igas oli munade ja noorte hiidsisalike fossiile. Pesades oli neid kuni 34.

Oletatakse, et hiidsisalikud munesid munad alati samasse pesasse.

«Hoolimata sellest, et hiidsisalike kohta on üsna palju leide, napib samas leide nende eelajalooliste loomade järglaste ja pesade kohta. Eriti käib see varajaste hiidsisalike kohta,» selgitas Kanada Royal Ontario muuseumi paleontoloog David Evans.

Ta lisas, et need 190 miljoni aasta vanused pesad annavad hea ülevaate hiidsisalike varajasest ajajärgust ning pesitsemisstrateegiast.

Massospondylus´ed olid sauropoodide eellased, kes elasid juura ajastu alguses 200 – 183 miljonit aastat tagasi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles