JOOKSUTALENT Endine joodik ja ahelsuitsetaja pürgib maratonis olümpiamängudele

Elu24
Copy
Hollandi maratonitalent Björn Koreman võitis detsembris Viini maratoni.
Hollandi maratonitalent Björn Koreman võitis detsembris Viini maratoni. Foto: Instagram

«Ei suuda seda ikka veel uskuda, see on täiesti ebareaalne,» õhkas hollandlane Björn Koreman RTL Nieuwsile antud intervjuus pärast seda, kui oli 13. detsembril oma elu teisel maratonil Viinis võidu napsanud.

Koreman läbis elu teise maratoni sensatsioonilise ajaga 2:11.07. Võrdluseks, et möödunud pühapäeval oli Eesti pikamaajooksja Tiidrek Nurme kolmanda koha aeg Taipei maratonil 2:16.11.

Hollandlase aeg oli parem olümpianormist.

«See on uskumatu. Kui ületasin finišijoone, helistasin koju, tegin WhatsAppis grupikõne. Kõik nutsid. Nad olid nii elevil,» rääkis Koreman.

Maratoni jooksmise ajal oli mehele saadetud üle 600 SMSi.

«Mul läheb kindlasti üle nädala, et kõigile sõnumitele vastata,» naeris Koreman.

Baarikärbes

Koremani tõus tippjooksjaks on väga eripärane.  Poisina käsipalli mänginud Koreman on nimelt endine ahelsuitsetaja, kellele meeldis baarides ja pubides lõbutseda varaste hommikutundideni.

Jooksma hakkas Koreman alles 21-aastaselt pärast seda, kui isaga koduterrassil suitsu tehes tuli jutuks eelseisev kohalik jooksuvõistlus. Isa ütles pojale, et tema osaleb 10 kilomeetri distantsil.

«Ütlesin papsile, et mina jooksen siis viis kilti.»

Koreman valmistus võistluseks suitsetades ja tina pannes, kuid viie kilomeetri aeg tuli ikkagi alla 20 minuti.

«Olin vist kuuekümnes, osavõtjaid oli umbes paar tuhat,» meenutas hollandlane.

Tulemus oli piisavalt hea, et Koreman otsustas ennast sama distantsil uuesti proovile panna. Ta käis isegi paar korda enne uut võistlust jooksmas.

«Jooksin minuti võrra kiiremini. Alles siis tulin mõttele, et võib olla peaksin rohkem treenima.»

Koremanil polnud õrna aimugi, kuidas treenida. Ta jätkas ka kopsude «puhastamist» endisel moel, ikka nii paar pakki päevas, kuid ometi paranes aeg veel paari minuti võrra. Peagi lippas andekas välejalg viis kilomeetrit alla 18 minuti.

«Seejärel otsustasin tubakapruukimise maha jätta,» rääkis Koreman.

Sutsetamisest loobumisele järgnes jooksutulemustes kiire arenguhüpe ja mees kimas kolm miili  (4,82 kilomeetrit) ajaga 15.50.

Amatöör

Kuigi Koreman on tõusnud ülikiiresti kodumaa parimate jooksjate hulka, töötab mees igapäevaselt ühes toitlustusettevõttes klienditeenindusjuhina.

Koroonaperiood on äris olnud nii vaikne, et Koremanil on õnnestunud ennast treenida olümpiasportlase tasemele.

Olümpianormi alistamine ei ole talle veel taganud kohta Hollandi rahvusesinduses, sest normi on alistanud veel kolm kaasmaalast. Holland saab 2021. aasta olümpial maratonis välja panna kolm jooksumeest.

«Selle otsuse, keda olümpiale saata, teen kergejõustikuliidule nüüd väga raskeks,» lubas Koreman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles