Uurimiskomisjonid tahavad parvlaev Estonia vrakile sukelduda (3)

Elu24
Copy
Parvlaev Estonia Tallinna sadamas.
Parvlaev Estonia Tallinna sadamas. Foto: Li Samuelson / Scanpix

Rootsi uudisteagentuur SVT teatab, et homme on oodata erakordseid uudiseid parvlaev Estonia vraki saatuse osas.

SVT allikate sõnul teatavad Rootsi, Eesti ja Soome uurimiskomisjonid homme, et neil on plaanis teostada sukeldumised vrakile. Muuseas tahetakse rahvusvahelise koostöö raames uurida MS Estonia keres olevaid aukusid.

Rootsi Uurimisnõukogu saadab homme Rootsi valitsusele vastava loataotluse. Otsuse tagamaa peaks olema skandaalne dokumentaal, mis nende aukude olemasolu teatavaks tegi.

Tegelikult vihjatakse soovile juba eelmise kuu lõpus avaldatud Soome uurimisbüroo dokumendis. Selle järgi on juba küsitud ligipääsu Estonia ja merepõhja joonistele. «Metallurgiline ja struktuurne analüüs peab teostatud saama, et selgitada välja kahe uue laevakeres oleva augu põhjus,» lisatakse.

Seadused takistavad

Rootsi siseministri Mikael Dambergi pressiesindaja sõnas SVTle, et neil selle info kohta kommentaare pole. Rootsis on Estoniale sukeldumine karistatav, kuna see on erakordselt tunnistatud hauakohaks.

Rootsi meedia teatel pole kindel, kui kiiresti seda seadust muuta saab. Samas on Eesti poliitikud teatavasti väitnud, et kuna vrakk ei asu Rootsi vetes, on Eesti tiimil sellele sukeldumine lubatud.

SVT teatel on aga edasisele uurimisele rahva seas suur toetus. Nende sõnul usub ligi kaks kolmandikku rootslastest ja eestlastest, et sukeldumise peab teostama. 1994. aastal 850 inimese elu võtnud õnnetuse põhjuste kohta pole siiani lõplikku otsust.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles