Britid saadavad robotallveelaevad jälgima, kuidas maailma suurim jäämägi saarega kokku põrkab

Inna-Katrin Hein
Copy
Euroopa kosmoseagentuuri ESA satelliidifoto maailma suurimast jäämäest A-68
Euroopa kosmoseagentuuri ESA satelliidifoto maailma suurimast jäämäest A-68 Foto: Andrea Dupree, Ronald Gilliland, NASA and ESA HANDOUT/EPA/Scanpix

Maailma suurim jäämägi A-68 liigub Atlandi ookeani lõunaosas kursiga kaitsealuse Lõuna-Georgia saare suunas, mis on tuntud eelkõige pingviinikoloonia poolest.

Briti Antarktika uurimiskeskuse teadlased, kes on jäämäe liikumist jälginud mitu kuud, saadavad kaks külmkapisuurust robotallveelaeva uurima, kuidas jäämägi saarega kokku põrkab ning kuidas kokkupõrge mõjutab eelkõige mere ökosüsteemi, teatab livescience.com.

Kaks miniallveelaeva, mille mõlema pikkus on 1,5 meetrit, jäävad neljaks kuuks saare juurde, et koguda mõlemal pool jäämäge andmeid merevee temperatuuri, soolsuse ja selguse kohta.

Teadlaste sõnul võib 5100 ruutkilomeetri suurune jäämägi saare juurde jõudes mõjutada miljonite lindude-loomade toitumist, jättes nad nälga.

Uurijaid huvitavad veel mitmed keskkonnamõjud. Näiteks, mis saab siis, kui triljonitonnine jäämägi hakkab sulama ja tohutus koguses magevett satub soolase vee süsteemi.

«Loomad ja taimed kogevad kohest keskkonnamuutust. Jäämäe tõttu ei saa taimed enam kasvada ja see tähendab, et meres ei ole zooplanktonile ja Antarktika ökosüsteemi võtmeliigile Antarktika krillile (tavaline hiigelvähk) enam piisavalt süüa. Kuna neid liike jääb vähemaks, seab see ohtu ka pingviinid ja hülged, kes neist toituvad. Seega kannatab kogu ökosüsteem,» selgitas ökoloog Geraint Tarling.

Robotallveelaevad aitavad Tarlingil ja ta kolleegidel jälgida Lõuna-Georgia saarel toimuvat ja nad loodavad saadavate andmete põhjal luua pildi pikaajalistest muutustest.

Jäämägi A-68 murdus juulis 2017 lahti Antarktika Larsen C liustikust ja on liikunud põhja suunas, kus vesi on soojem.

Maailma suurim jäämägi A-68 murdus 2017. aasta juulis Antarktika Larsen C liustikust ja liigub Atlandi ookeani lõunaosas kursiga Lõuna-Georgia saare suunas.
Maailma suurim jäämägi A-68 murdus 2017. aasta juulis Antarktika Larsen C liustikust ja liigub Atlandi ookeani lõunaosas kursiga Lõuna-Georgia saare suunas. Foto: ESA/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Briti kuninglike õhujõudude lennuk lendas mõni aeg tagasi Atlandi ookeani lõunaosa kohal ja piloodid tegid kindlaks, kus jäämägi liigub. Fotode kohaselt jäämägi mureneb külgedelt, jättes endast maha jäätükkidest «saba».

Pilootide arvates võib jäämägi veel kurssi muuta ja sel juhul saarega kokku ei põrka.

Teadlased loodavad, et jäämägi murdub enne Lõuna-Georgia saarega kokkupõrkamist mitmeks osaks ja sulab piisavalt, sest siis kahaneb oht sealsele floorale ja faunale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles