TÄISPIKKUSES Vaata «Teneti» 6-minutilist avastseeni, milles terroristid Linnahalli kontserdi ära rikuvad

Spekter
Copy
«Tenet»
«Tenet» Foto: Filmikaader

Warner Bros riputas Christopher Nolani «Teneti» Linnahallis filmitud algusstseeni – tuntud ka kui märuli proloog – YouTube'i üles. Põhjuseks filmi ilmumine digitaalsel kujul juba homme, 15. detsembril.

«Tenet» ilmub homme 4K UHD, Blu-ray ja DVD formaadis ning Roku, Amazon Prime'i ja  iTunes'i vahendusel. Kahe esimese puhul saavad ostjad kaasa eksklusiivse tunniajase featurette'i ehk kaadritaguseid avava doki «Looking at the World in a New Way: The Making of Tenet», milles filmitegijad avavad linaloo valmimise tagamaid ning kus tõenäoliselt näeb üksjagu ka Eestit ning filmi valmimisele kaasa aindanud siinseid taustajõude.

Vaata suurfilmi avanud Linnahalli stseeni, milles näeb sadu Eesti inimesi, kes mitu päeva massivõttel osalesid:

Kinoportaalil oli juba septembri lõpus au esitleda ka minutilist eksklusiivklippi filmist. Vaata videot:

Christopher Nolani vaatemänguline ulmemärul «Tenet» on kõigi aegade edukaim Hollywoodi film Eesti kinodes. Seni hoidis edetabeli esimest positsiooni 2018. aastal linastunud Freddie Mercury eluloofilm «Bohemian Rhapsody». «Teneti» praegust kassatulemust on läbi aegade ületanud vaid 2019. aastal linastunud Eesti suurfilm «Tõde ja õigus».

Ülemaailmselt on koroonaaja esimene ja paraku ainus suur kinofilm praeguseks teeninud kassatulu 361 miljonit dollarit (eelarve ilma turunduskuludeta oli üle 200 miljoni dollari, seega enam-vähem võib filmi end imekombel koguni tasateeninuks lugeda, ehkki erilisest kasumist ilmselt paraku rääkida ei saa). 

Väga ebaühtlaselt maailma kinodesse jõudnud film jõudis Eesti ekraanidele esimeste seas augusti lõpus, ent näiteks Los Angelese kinodesse jõudis see alles eelmisel nädalal (enamasti on sealne kinoturg esimene, kes surfilme linastab).

Relvastatud vaid sõnaga «Tenet», võitleb peategelane kogu maailma ellujäämise nimel rahvusvahelise luure hämaras maailmas. Tema missioon hargneb lahti väljaspool reaalaega, ent tegu pole ajas rändamisega, vaid inversiooniga.

«Tenetis» mängivad John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy, Michael Caine ja Kenneth Branagh.

Christopher Nolani lavastatud film põhineb ta enda stsenaariumil, ta kasutab loo ekraanidele toomiseks IMAXi ja 70 mm filmi kooslust.

Nolani loomingulisesse meeskonda kuuluvad operaator Hoyte van Hoytema, kunstnik Nathan Crowley, monteerija Jennifer Lame, kostüümikunstnik Jeffrey Kurland, visuaalefektide looja Andrew Jackson ja eriefektide looja Scott Fisher. Muusika autor on Ludwig Göransson. «Teneti» produtsendid on Emma Thomas ja Nolan. Tegevprodutsent on Thomas Hayslip.

«Tenet» filmiti seitsmes riigis asuvates võttepaikades, sh Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles