KARM FILM ⟩ «Kallid seltsimehed!» toob ekraanile verise mässu, mida aastaid varjati

Spekter
Copy
«Kallid seltsimehed!» (Дорогие товарищи!)
«Kallid seltsimehed!» (Дорогие товарищи!) Foto: Filmikaader

11. detsembril jõuab kinodesse Veneetsia filmifestivalil pärjatud ja Oscarile esitatud film «Kallid seltsimehed!» (Дорогие товарищи!), milles vene filmikorüfee Andrei Kontšalovski heidab pilgu Nõukogude Liidu musta minevikku. 

Linna parteikomitees töötav Ljudmilla on tõeline Nõukogude kodanik. Ta harrastab letialust kaubandust, taltsutab veteranist isa ja püüab kasvatada isepäiseks muutunud tütart. Oma riiki usaldab ta piiritult, isegi siis, kui hinnad tõusevad ja palgad langevad. Selle vastu protestima hakanud töölisi Ljudmilla ei mõista – kui nad ei austa ega armasta Nõukogude korda, siis tuleb neid karistada, karmilt. Naise ideaalid lööb kõikuma pilk tehasetööliste mässu kulisside taha, kus niiditõmbajaiks on Moskvast saadetud ametnikud ja KGB. Kui kaoses läheb kaduma Ljudmilla tütar, on ahastav naine sunnitud tunnistama, et tema riik pole päris see, milliseks ta seda pidas.

Tõsielusündmustel põhineva ajaloolise draama aluseks on 1962. aastal Doni-äärses Novotšerkasskis toimunud veduritehase tööliste vastuhakk, mida maha suruma saabunud sõjaväe ja KGB üksuste sekkumine tõi kaasa kümnete inimeste hukkumise ja sadade kadunuksjäämise. Toimunut salati aastakümneid ja avalikkus sai neist sündmustest teada alles 1990. aastatel.

Režissöör Andrei Kontšalovski sõnul on viimasel ajal tehtud möödunud sajandi teisest poolest palju filme, mis näivad võltsid ja tehislikud. Tema sooviks oli näidata 1960ndaid sellisena, nagu tol ajal valminud Nõukogude filmides. Kontšalovski püüdis mõista tolle aja Nõukogude inimest, enamasti sõjast võitjana väljunud kodanikku, kellel oli raske mõista oma riigi sõnade ja tegude vastukäivust. Autentsuse tagamiseks tegi Kontšalovski oma filmi mustvalgena ja kasutas tänapäevasest erinevat pildiformaati. Samuti võttis ta filmi peamistesse rollidesse publikule varasemast tundmatud näitlejad. Ainsana on tuntud peaosalist kehastav Julia Võssotskaja, kes on ise ka Novotšerkasskis sündinud. 

Andrei Kontšalovskit võib pidada üheks tunnustatumaks vene režissööriks, kelle esimene lühifilm osales Veneetsia filmifestivalil juba 1962. aastal. Tema filmid on auhindu võitnud nimekatel filmifestivalidel ja kandideerinud ka Emmy ja Oscari auhindadele. Mullu PÖFFi elutööauhinnaga pärjatud Kontšalovski viimastest töödest on Eesti vaataja ette jõudnud «Hullumaja» (2002), «Sära» (2007), «Postiljon Aleksei Trjapitsõni valged ööd» (2014), «Paradiis» (2016) ja «Patt» (2019).

«Kallid seltsimehed!» esilinastus sügisel Veneetsia filmifestivalil, kus ta võitis žürii eriauhinna. Venemaa on selle filmi esitanud parima rahvusvahelise filmi Oscarile. Film linastus tänavu ka PÖFFil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles