Tuleviku suurlinnades on ujuvpargid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tower Bridge ja Thames
Tower Bridge ja Thames Foto: SCANPIX

Tuleviku betoondžungleid võivad roheliseks muuta niinimetatud ujuvpargid.

Hollandi arhitektuuribüroo Waterstudio pakkus välja omapoolse nägemuse, kuidas suurlinnade taimi ja loomi kaitsta.

Mitmekorruselise parkehitise nimi on Sea Tree (Merepuu).

Sea Tree on nii vee all kui ka vee peal. Igal kihil on oma keskkond vastava taimestiku ja loomastikuga.

Arhitektide sõnul sobiksid sellised ujuvpargid suurte veekogudega suurlinnadesse nagu London ja New York.

Waterstudio esindajate kinnitusel on juba üks suurlinn Sea  Tree vastu huvi tundnud, kuid nad ei paljastanud linna nime.

«Linnastumine ja kliimamuutus tekitavad üha suurema nõudluse linnakeskkonnas oleva roheluse järele.  Linnadesse tavalisest erinevata rohealade loomise ideid pakutakse vähe välja,» selgitasid arhitektid.

Nad lisasid, et sellised rohepiirkonnad, kus leidub linde, mesilasi, lepatriinusid ja väikeloomi, rikastavad linnakeskkonda.

Sea Tree saab ehitada viisil nagu rajatakse merre naftapuurimise platvorme. Selle rajamine läheb maksma umbes 4,5 miljonit dollarit.

«Ujuvpargi suurust ja kõrgust võib muuta vastavalt keskkonnale, kus ta olema hakkab. Sea Tree liigub natuke koos tuulega. Merepõhja on see kinnitatud kaablite abil. Kui keskkond lubab, siis saab merepõhja teha ka kunstlikke koralle,» selgitati.

Pilte vaata siit.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles