INTERVJUU ⟩ 17-aastane lauljatar Manna kakleb Twitteris rassistidega ja pühendab 90% päevast kunstile

Manna esimene muusikavideo. Foto: Daniil Lebedev
Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy

Soundcloudi räpparite hulgast võrsunud noor muusik Manna ehk Maria Annabel Vainumäe üllitas suvel oma esimese albumi, millel teevad kaasa Reket ja Meisterjaan. Tema ja Reketi ühine singel «Aegluubis» hääletati mullu Raadio 2 aastahiti tabelisse ning sel on nii YouTube'is kui Spotifys üle poole miljoni kuulamise. Rääkisime Mannaga, kuidas debüütalbumiga läinud on ning mida arvab ta ootusest, et tänapäeva artist peaks olema poliitiliselt «ärkvel».

Enne debüütalbumi ilmumist säutsusid: «Not to suck my own dick, aga kui see album laineid ei löö, siis ma…» Nüüd on album viis kuud väljas, millist tagasisidet oled saanud?

Tagasiside on olnud enamjaolt hea. Paljud ütlevad, et saaks ka paremini ja see pole täpselt see, kuhu mina suudaks minna. Neil on ka õigus, see ei ole minu maksimum. Kindlasti tuleb minult teistsugust ja paremat.

Ma tean, et inimesed ei saa rahul olla kõigega, mida ma välja annan, mina ise ei pruugi ka sellega rahul olla. See oli lihtsalt periood minu elust. Panin selle albumi välja siis, kui see eluperiood lõppes, ja sellega algas uus periood, milles on uus muusika, mis on täiesti teisest puust. Üks osake minust suri koos selle albumiga.

Kuidas sündis su koostöö meisterjaaniga?

See sündis läbi Instagrami DMide. Ta tag'is mu ühes story's ja ma kohe pakkusin usinalt, et kas ta tahab mu albumile hüpata ja ta oli nõus. Siis me hakkasime teineteisele saatma biite ja nii läkski. Me ei puutunud kordagi kokku, aga see töötas meie mõlema jaoks ja lõpuks saime megaägeda loo kokku.

Manna esines 26. augustil 2020 Station Narva festivalil. Maria pere on Narva lähedalt pärit ning ta on lapsena seal kandis kirikutes käinud.
Manna esines 26. augustil 2020 Station Narva festivalil. Maria pere on Narva lähedalt pärit ning ta on lapsena seal kandis kirikutes käinud. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Hiljuti on noored artistid hakanud uue muusika promomiseks kasutama TikTokki. Kuidas sa sellesse suhtud, et muusikast tehakse mäng või väljakutse?

See on iseenesest väga tore ja hea viis, kuidas enda muusikat laiendada ja kuidas sellele suuremat platvormi leida.

Minu enda muusika suunast rääkides on mul suht savi, kas see trendib TikTokis või sellele tehakse tantse, see ei ole minu eesmärk muusikaga. Aga muidugi oleks tore, kui see toimuks.

Kuidas sa eristad oma eraelu artistipersoonist?

Kindlasti Maria ja Manna on erinevad, aga ma ei ütleks, et neil väga suur vahe on. Ma ei ole ammu laval olnud, aga ma arvan, et see Manna eraldub minust aina rohkem. Praegu ma tegelen rohkem Mariaga ja Manna elab oma elu. Eks kui ma lavale satun, siis vaatame, mis elu Manna elas ja mis temast saanud on.

Aga kui sa Twitteris arvamust avaldad, kas see on «artist Manna»?

Twitteris on Mannal ja Marial küll üks ja sama aju. Ma lihtsalt tweedin täiesti suvalist kräppi või kaklen seksistide ja homofoobide ja rassistidega seal.

Kas tänapäeva artist peaks olema poliitilistel/ühiskondlikel teemadel woke ja oma platvormi kasutama?

Mina ütleks, et see oleks vajalik. Mitte see, et sa pead hullult teadma poliitilisi teemasid ja ühiskondlikel teemadel hullult osa võtma, aga kui sul on platvorm ja võimalus kasutada seda hea jaoks, siis ma ütleks, et kindlasti tee seda.

Manna esinemine Station Narva festivalil sattus samale ajale Tommy Cashiga. Seetõttu oli lavaesine esialgu tühi, kuid Maria kinnitas, et jäi üritusega rahule. «Kõik, kes sinna kogunenud olid, nautisid seda ja tulid sinna selleks, et mind kuulata. See tekitas mulle väga hea tunde.»
Manna esinemine Station Narva festivalil sattus samale ajale Tommy Cashiga. Seetõttu oli lavaesine esialgu tühi, kuid Maria kinnitas, et jäi üritusega rahule. «Kõik, kes sinna kogunenud olid, nautisid seda ja tulid sinna selleks, et mind kuulata. See tekitas mulle väga hea tunde.» Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Mul ei ole väga suurt platvormi, aga nii palju kui saan, levitan infot sellest, mis toimub. Sellest, mis on õige ja mis vale. Sa kasutad oma platvormi enda promomiseks, sa kasutad seda fun'i jaoks, aga paratamatult, kuna meie maailm on sellises seisus, oleks tark kasutada seda ka ühiskondlikel ja poliitilistel teemadel.

Poliitikat ma ise ei julge väga puudutada, sest ma ei tea sellest väga palju, aga ühiskondlikel teemadel olen küll väga käpp. Räägin nii palju, kui saan.

Kui naisena kuskil läbi lüüa, eriti meestekeskses räpis, peetakse seda alati feministlikuks saavutuseks. Kui oluline see on, et sinu saavutused sillutaksid teed teistele naistele?

Ma ütleks, et see, et ma oma asja ajan, juba sillutab teistele naistele ja tüdrukutele teed. Ma ei tee seda meelega, aga ma tean, et kui teen enda muusikat, ehitan enda karaktereid siis see nagunii kedagi kindlasti julgustab.

See, et meil naisartiste praegu nii palju ei ole, ei tähenda, et neid üldse ei ole. Eks nad vaikselt poevad välja. Mida rohkem mina ja teised naismuusikud seda enda asja teeme, seda rohkem neid ka tuleb.

Räppmuusikas on tihti teemaks ained, alkohol ja kuritegelik eluviis. Kas ja kui palju need teemad Eesti räpparite päriselus kajastuvad?

Ma ei oska öelda. Minu elus need ei kajastu, aga teiste kohta ma ei oska öelda sellist asja.

Millega sa ise muusikavabal ajal tegeled?

Muusikavabal ajal tegelen teiste kunstiliste asjadega, näiteks maalimisega. Ühesõnaga mu elu on üks suur kunst. Ma teen kasulikke asju ka, aga ma ütleks, et 90 protsenti mu päevast läheb kunstile ja selle loomisele.

Manna debüütalbumit saad kuulata Spotifyst. Sellelt leiab ka räppar Flammaga kahasse sündinud loo «Sõnn», millele ilmus oktoobris kunstiline muusikavideo. Manna järgmine video tuleb välja detsembri lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles