Talveunes maod peatasid Tesla tehase rajamise

Inna-Katrin Hein
Copy

Lõuna-Aafrika Vabariigist pärit USA ettevõtja Elon Musk hakkab ehitama Saksamaa pealinna Berliini lähedale Günheidesse Tesla elektriautode hiigeltehast, kuid loodusel on omad plaanid.

Oderi-äärse Frankfurdi halduskohus andis 8. detsembril käsu tulevase tehase alal metsa langetamine katkestada, kuna keskkonnakaitsjate kinnitusel seab puude mahavõtmine talveunes olevad maod ohtu, teatab afp.com.

Tesla esindajad, kaasa arvatud Elon Musk ja Saksa keskkonnaamet ei ole tehase rajamise peatamist kommenteerinud, kuid nad peavad esitama halduskohtule oma seisukoha.

Tesla teatas 2019. aasta lõpul, et ehitab Saksamaa pealinna Berliini lähedale Grünheidesse uue suure elektriautode tehase, mis peaks hakkama andma toodangut juba juulis 2021.

Tesla otsus asutada esimene Euroopa tehas Saksamaal võimaldab autotootjal kasutada ihaldatud Made in Germany kaubamärki, kuid sunnib ettevõtet ka järgima Saksa seadusi. Ehitusloa saamiseks on vaja kohalike võimude nõusolekut. Nemad omakorda peavad konsulteerima keskkonnarühmade ja kohalike elanikega.

Keskkonnakaitsjate andmetel on Muski tehase ehitusalal talveunes silenastikud (Coronella austriaca), puude mahavõtmine ajab nende elurütmi segamini ning nad võivad isegi surra. Keskkonnakaitsjad lisasid, et silenastikud ei ole inimesele ohtlikud, kuid nende süljes sisalduv mürk võib olla mitmele väikeloomale ohtlik.

Silenastikud. Pilt on illustreeriv
Silenastikud. Pilt on illustreeriv Foto: Tony Phelps/Scanpix

Lisaks madudele võib puude kadumine mõjuda halvasti ka kivisisalikele (Lacerta agilis).

Oktoobri alguses kuulasid Tesla esindajad, mida on kohalikel neile tehase rajamise kohta öelda. Tesla lootis, et kolmest päevast piisab, kuid protsess kestis kaheksa päeva ning tõi neile 414 kaebust ja tähelepanekut.

Kohalikke elanikke teeb eelkõige murelikuks see, et suur Tesla tehas tarbib liiga palju vett ja nad soovivad, et autode tootmisel kasutataks vett kokkuhoidlikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles