VIDEO ⟩ Suri esimese piloodina helibarjääri ületanud ameeriklane Chuck Yeager

Inna-Katrin Hein
Copy

Suri Ameerika Ühendriikide brigaadikindral ja piloot Charles Elwood  Yeager ehk Chuck, kes läks ajalukku maailmas esimese helibarjääri ületanud inimesena.

USA meedia andmetel teatas lennunduslegendi surmast ta abikaasa Victoria Yeager, kes ei täpsustanud, mille tõttu ta abikaasa 97-aastasena suri.

Teises maailmasõjas USA õhujõudude piloodina võidelnud ja 11,5 lennundusrekordit püstitanud Yeager tegi oma ülehelilennu 14. oktoobril 1947 Bell X-1 raketimootoriga lennukiga, olles 13 700 meetri kõrgusel. 

Charles Elwood «Chuck»Yeager 1947. aasta fotol.
Charles Elwood «Chuck»Yeager 1947. aasta fotol. Foto: --/AFP/scanpix

Kaks päeva enne rekordlendu sattus ameeriklane ratsutamisõnnetusse ja murdis kaks roiet, kuid varjas vigastust, et pääseda rekordit püstitama.

Helibarjääri ületamislend tehti USA ülehelikiiruse uurimisprojekti raames ja see sillutas teed USA kosmoseprogrammile.

Yeager pürgis ka USA kosmoseagentuuri NASA astronaudiks, kuid takistuseks sai, et ta ei olnud keskkooli lõpetanud.

13. veebruaril 1923 Lääne-Virginias sündinud Yeager sai 1969 brigaadikindraliks ja seda hoolimata oma varasemast puudulikust haridusest. Tal oli kõrgem sõjaväeline haridus.

Ta astus USA õhujõududesse 1941. aastal, kui oli 18-aastane, ta läbis lendamiskoolituse ja temast sai reservpiloot. Alates 1943. aastast kuulus ta Inglismaal olnud USA õhujõudude üksuse koosseisu.

Teise maailmasõja ajal osales ta 64 missioonil ja tulistas alla 13 Saksa lennukit. Sakslased lasid tema lennuki 1944. aastal Prantsusmaal alla ja teda aitas Prantsuse vastupanuliikumine, mille tõttu ta ei langenud sakslaste kätte vangi.

Yeager oli 1960. aastatel Saksamaal USA hävituslennukite eskadrilli juht, samuti osales ta Vietnami sõjas (1955–1975), kui USA sellesse 1960. aastatel sekkus.

Ta piloodikarjäär kestis üle 30 aasta ja ta lendas maailma eri paikadesse, kaasa arvatud külma sõja ajal Nõukogude Liitu.

Ameeriklasest lennuäss jäi pensionile 1. märtsil 1975.

Charles Elwood «Chuck»Yeager 1995. aastal hävituslennuki McDonnel Douglas F-15 kokpitis.
Charles Elwood «Chuck»Yeager 1995. aastal hävituslennuki McDonnel Douglas F-15 kokpitis. Foto: -/AFP/Scanpix

Helibarjäär on aerodünaamiline nähtus, kui keha (näiteks lennuk, rakett, mürsk) liigub õhus suure kiirusega, mis läheneb helikiirusele (20 °C juures 343 m/s ehk 1235 km/h) või on sellest suurem. Õhu kokkusurutavuse tõttu tekib lööklaine ja keha aerodünaamiline takistus suureneb järsult. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles