PILDID JA VIDEO Arecibo raadioteleskoop enne ja pärast varisemist

Inna-Katrin Hein
Copy

Puerto Rico Arecibo observatooriumi suurel raadioteleskoobil ei pidanud viimane tross vastu ja vastuvõtja kukkus 1. detsembril alla.

Maxar Technologies avaldas nüüd satelliidifotod, millel 305-meetrise diameetriga teleskoopi on näha novembris natuke katkisena ja detsembris juba täitsa katkisena.

Satelliidipilt Arecibo observatooriumi raadioteleskoobist. Ülemisel pildil on raadiovastuvõtja veel üleval, alumisel aga kukkunud teleskoobi taldrikule.
Satelliidipilt Arecibo observatooriumi raadioteleskoobist. Ülemisel pildil on raadiovastuvõtja veel üleval, alumisel aga kukkunud teleskoobi taldrikule. Foto: --/AFP/scanpix

Probleemid teleskoobiga algasid augusti keskel, kui üks kaablitest läks katki ja lõhkus augu teleskoobitaldrikusse. Novembri kespaigas katkes teine tross. 

Detsembri esimesel päeval ei pidanud viimane tross vastu ja 150 meetri kõrgusel olnud raadiovastuvõtja kukkus taldrikule, jättes sellesse pika katkise vao. Süsteemi kuulus ka mitu raadioantenni.

1. detsembri 2020 foto Arecibo observatooriumi katkisest taldrikust ja osa alla kukkunud raadiovastuvõtjast.
1. detsembri 2020 foto Arecibo observatooriumi katkisest taldrikust ja osa alla kukkunud raadiovastuvõtjast. Foto: UCF / HANDOUT/EPA/Scanpix

Observatooriumis on veel väiksem raadioteleskoop, LIDAR laserskaneerimisseade ja külastuskeskus.

Arecibo observatooriumit haldava USA National Science Foundation (NSF) esindaja Ashley Zaudereri kinnitusel jätkub observatooriumis töö ka pärast suure teleskoobi varisemist.

Veel ei ole selge, kas suur raadioteleskoop taastatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles