Tahad naudingut? Süga pahkluud!

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased avastasid, et kõige suuremat naudingut pakub pahkluu sügamine
Teadlased avastasid, et kõige suuremat naudingut pakub pahkluu sügamine Foto: SCANPIX

Kui mingi kehaosa sügeleb, siis tuleb seda sügada.

Briti teadlased avastasid, et kõige suuremat naudingut pakub pahkluu sügamine, edastab The Telegraph.

Uurijad võrdlesid keha erinevate osade sügamisel tekkivat naudingut ja leidsid, et pahkluu sügamine on mõnusam kui isegi raskesti ligipääsetava seljaosa sügamine.

Teadlased tegid katse mees- ja naissoost vabatahtlikega 22 – 59 eluaastat. Nende erinevatel kehaosadel tekitati kõdi sulgja taimega.

Kõdi tekitati kehal kolmes kohas – käsivarrel, seljal ja pahkluul. Viie minuti jooksul pärast kõditunde tekitamist ei tohtinud katsealused kehaosi sügada. Samal ajal küsiti, kui suur kõditunne kuskil tekkis.

Tulemused näitasid, et kõditunne oli kõige intensiivsem pahkluul ning seda kohta sügati suurima naudinguga ning kõige kauem.

Samas tunti käsivarrel kõige vähem kõdi ning selle sügamine erilist naudingut ei tekitanud.

«See oli huvitav, et pahkluu sügeles enim ning selle koha sügamine osutus kõige enam naudingut pakkuvaks. Varem arvati, et selja sügamine pakub suurimat naudingut,» selgitas Liverpoolis asuva John Mooresi ülikooli neuroteadlane Francis McGlone.

McGlone`i sõnul ei ole sellele ühest selgitust. Oletatakse, et pahkluu on selle tõttu nii tundlik, et see võib sattuda kontakti putukate ja mikroobidega, keda saab hävitada sügamisega.

«Sügelustunne võib olla väga tugev. Mul oli patsient, kellel oli jalg amputeeritud ning ta tundis fantoomjalal valu kui sügelust. Eriti sügelesid ta fantoomjala varbad,» lausus uurija.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles