PILDID Maailma üks suurimaid raadioteleskoope varises lõplikult kokku

Elu24
Copy
Arecibo raadioteleskoop varises.
Arecibo raadioteleskoop varises. Foto: AFP / Scanpix

Aastakümneid inimkonda teeninud ja ikoonilisse James Bondi «007 ja Kuldsilm» filmi jõudnud observatoorium varises kokku, teatas BBC.

Teisipäeval teatas USA rahvuslik teadusfond, et ikooniline Arecibo raadioteleskoop. Puerto Ricos asuv obsertvatoorium oli selleks hetkeks töös olnud tervelt 57 aastat.

Arecibo oli tõeline hiiglane - üks maailma suuremaid omasuguseid. Reflektori läbimõõt ulatus 305 meetrini ning selle sisse varisenud vastuvõtja kõrgus 137 meetri kõrgusel selle kohal.

Reflektor oli ka varem kahjustada saanud ja eelmisel kuul teatati plaanist Arecibo lammutada. Selleni aga ei jõutudki: katkes üks vastuvõtja kolmest trossist ning 900-tonnine platvorm langes alla. Keegi õnnetuses viga ei saanud.

26 aastat uurimiskeskuses töötanud Jonathan Friedman, kes elab siiani Arecibo lähedal, kuulis toimunut hästi. «See kõlas nagu mürin,» rääkis ta AFPle. «Ma teadsin täpselt, millest see tuli. Mul pole sõnu selle väljendamiseks. See oli tõeliselt läbilõikav, kohutav tunne.»

Vana observatoorium lagunes viimastel aastatel.
Vana observatoorium lagunes viimastel aastatel. Foto: AFP / Scanpix

Uurimiskeskuse terveks jäänud osad jätkavad ka osaliselt tööd. Observatooriumi märgilisemad avastused on raadioteleskoobi varisemisega aga lõppenud. Arecibo oli üks esimesi jaamu, mis tõestas neutrontähtede olemasolu. Samuti avastati selle abil kahe üksteise ümber tiirleva neutrontähe süsteem. Selle eest said uurijad said ka Nobeli füüsikaauhinna. 

Arecibo oli nii muljetavaldav ehitis, et valiti 1990ndate aastate Bondi-klassiku «007 ja Kuldsilm» võttepaigaks. Seal toimus üks määravaid stseene, kus antikangelane leidis oma otsa samale reflektorile langedes.

Reflektor on purustatud.
Reflektor on purustatud. Foto: AFP / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles