RELVAANARHIA Erakordne vaade Euroopa südamest juhitud illegaalsete 3D-tulirelvade võrgustikku

"Ma olen ekstreemselt rahumeelne," väidab jStark. Foto: Popular Front
Elu24
Copy

Põrandaalune Deterrence Dispensed loob oma ideaaltulevikku, kus igal inimesel on jälitamatu tulirelv. Kuigi kogu tegevus käib internetis, näitab värske dokfilm, et tulemused on käega katsutavad.

Mõne jaoks võib relvade 3D-printimine tunduda ulmeline kontsept. Siiski on see «tööstusharu» alates esimese 3D-relva avalikustamisest 2013. aastal tohutult arenenud. Täna suudetakse tagatoas valmistada pärisrelva välimusega isendeid, mis taluvad tuhandeid laske ja on riigivõimule jälitamatud.

USA tõeliselt liberaalsed relvaseadused on 3D-relvad vastu võtnud avasüli. Neid võib tagatoas valmistada igaüks nii kaua, kuni ta neid suisa müügiks ei tooda. Samuti ei keela riik ka teiste «kummitusrelvade» valmistamist. 

Euroopas on aga teised lood. Jake Hanrahani dokfilmi «Illegaalsed 3D-prinditud relvad Euroopas» fookuses olevas avaldamata Lääne-Euroopa riigis võib relvade valmistamise eest pikaks ajaks trellide taha minna.

Rahvusvahelised relvaanarhistid

Seepärast esineb rühmituse Deterrence Dispensed (DD) juht ka näota. Ainus, mis tema kohta avaldatakse, on internetinimi jStark. Kommentaatorid spekuleerivad tema tugevalt moonutatud hääle põhjalt, et tema aktsent võib viidata Hollandi päritolule.

«Mina arvan, et tulirelvade kandmine on inimõigus,» tegi jStark oma ideed lihtsaks. «Politseil, sõjaväel on tulirelvad,» selgitas ta. «Inimesel peab olema individuaalsel tasemel aga sama jõud, mis valitsusel.» JStarki väitel muutuvad valitsused üha autoritaarsemaks, võttes inimestelt samas õigusi. «Hiina juba on täielik kuradi õudusunenägu,» tõi ta näiteks.

Kodus tehakse isegi laskemoona.
Kodus tehakse isegi laskemoona. Foto: Popular Front

Nii võttis ta eeskuju USA relvaentusiastidest ja kogus nähtamatute kaasmõtlejate tiimi. Interneti kaudu kogus ta samasuguseid «äärmiselt relvaentusiastlikke» inimesi, nagu ta ise. DD on tema väitel võimalikult detsentraliseeritult teha võimatuks relvaseaduste jõustamine.

Mitme peaga lohe

Erinevalt ameeriklastest on DD detsentraliseeritud. JStarki sõnul on see vajalik, et kellegi kinni kukkumisel poleks võimalik kogu projekti peatada. «Lõikad ühe pea maha, tõuseb teine,» kirjeldas ta oma paarikümnepealist rühmitust. «Meid on võimatu peatada.»

JStark tunnistab aga, et kontrolli oma liikmete vaadete üle grupis pole. «Ekstremistid meile eriti ei meeldi,» arutas ta tinglikult. Samas ei tehta ka kellegile takistusi, kui ta oma vaateid ise ei avalda. «Põhimõtteliselt laseme me kõik sisse, aga kui nad pahandust teevad, viskame nad välja,» seletas mees.

DD võttis eesmärgiks välja töötada relvad, mille prindifailid oleks päriselt toimivad ja täiesti asjatundmatule inimesele õpitavad. JStarkil polnud enda sõnul mingeid eelteadmisi, nüüd mõeldakse aga välja toimivaid automaatrelvi.

DD on loonud püstolkuulipilduja FGC-9 (Fuck Gun Control ehk Pe**se Relvaseadused), mida jStark ka demonstreerib. Mehe sõnul on see umbes 80% ulatuses tema koduses 3D-printeris valmistatud. Samuti teeb ta ise sellele 9-millimeetrist laskemoona.

Plastrelva katsetamine läks edukalt - sõrmed jäid alles.
Plastrelva katsetamine läks edukalt - sõrmed jäid alles. Foto: Popular Front

Keelatud relvaga keset Euroopat

Kuigi iga vale liigutus võiks mehe viia vanglasse, ei kõhelnud jStark oma kodukootud püstolkuulipildujat demonstreerimast. FGC, millega nad metsade vahele laskeharjutust tegema läksid, on jälitamatu. «Ei mingeid seerianumbreid ega asju,» kinnitas mees.

Relv tõestas end efektiivsena - ei lennanudki õhku ega võtnud oma laskja näppe kaasa. JStarki sõnul ei ole tal otsest vastutust selle ees, kelle kätte selline tapamasin sattuda võib või mis sellega tehakse. «Kui nad kahju teevad, kaotavad oma liikmelisuse selles rahumeelses kogukonnas,» arvas ta. Relvad on vaid enesekaitseks, väitis ta.

«Vaata Afganistani või Vietnami. Sul on vaja vaid mõnda automaati, moona ja tahtejõudu, et masinavärk maha võtta,» arvas mees. «Mida see mees teeb, on mõnes mõttes hämmastav, kuid teisalt uskumatult ohtlik,» tunnistas ka Hanrahan ise.

«Ta üritab julgustada kõiki inimesi sellega tegelema. Ausalt, see võib palju kaost tekitada,» lisas ajakirjanik. Paljude jStarki kaasmõtlejate argumendiks on hirm, et kodanikuõigused on savijalgadel, kui riigil pole otsest põhjust omaenda rahvast karta.

See ameerikalik idee seab aga tagaplaanile ohu, mida ekstremistlikud grupeeringud endast nähtamatute 3D-relvade tehnoloogiale ligi pääsedes kujutavad. Samas on paljudes Euroopa maades relvaseadused aga Eestistki karmimad. Meil saab ebaseadusliku relvakäitlemise puhul aga arvestada trahvi või 3-aastase vanglakaristusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles