Force Majore ja Che panid pillid ühte kotti

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu noorte vabaaja keskuses saab pillimängu harjutada. Pildil Mark Kostrof.
Pärnu noorte vabaaja keskuses saab pillimängu harjutada. Pildil Mark Kostrof. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu täiskasvanute gümnaasiumi ja väikese vabakooliga sama katuse all avatud Pärnu noorte vabaajakeskus ühendab endas klubi-kohviku IN ning parima osa sellest, mida pakkusid noortekeskused Force Majore ja Che.


Noortekeskuse epitsenter, kohvik-klubi IN, asub Slaavi põhikooli väljakolimise järel tühjaks jäänud tööõpetusklassis, kus kuiva puutolmu asemel nüüd kohvi mõrkjas aroom haistmismeelt hellitab.



Tööle au andvad plakatid on kapitaalremondi käigus rõõmsa ilme saanud seintelt kadunud. Samuti on rasked metalli- ja puutöömasinad kirevate plasttoolide ja lauakeste vastu vahetatud. Kohvilõhna kõrval hõljub õhus WiFi.



Kohviku külastamiseks ei pea noor oskama pilli mängida või mõnd muud vigurit teha. Keegi ei pane pahaks, kui ta seal jalgu kõlgutab ning niisama mõnus ja ilus on. Või kole. Vahet pole. Kuni teisi segama ei hakka.



Tegevust seinast seina


Klubiruumist ei puudu lava - stardiplatvorm noortele muusikutele, kes alles alustavad oma teekonda tähtede poole. Kolm korda nädalas, neljapäevast laupäevani hakatakse sealsamas korraldama kontserte ja muid kultuuriväärtusi kätkevaid üritusi.



“Dþässiõhtud, filmiõhtud, unplugged’i õhtud, vabalava, moderntantsijad, ansamblid – kõikvõimalikud variandid,” loetles noorsootöötaja Toomas F. Aru.



Klubiruumist avaneb uks trepikotta. Õigupoolest on tegemist astmelise kunstisaaliga, sest peagi hakkavad korralikult värvitud, ent igavaid seinu katma Eesti tuntud kunstnike katsetused.



Selline on kunagise Chega ülekolinud Aru plaan. Muide, mässumeelsest Chest on siin uues ja steriilses keskkonnas saanud MKE. Salapärane tähekombinatsioon ei ole kohitsetud versioon legendaarse punkbändi JMKE nimest, vaid tähendab Muusika Kogu Eluks.



Astmeid pidi kolmandale korrusele tõusnud, leiab noor end prooviruumi ukse eest. Helikindlate seintega ruumis on olemas kõik muusikariistad ja -seadmed, mida kuulsaks saamiseks ning bändi tegemiseks vaja.



Et helidele viimane lihv anda ja need siis plaadile kõrvetada, seatakse prooviruumi kõrval sisse helistuudio. Ei ole unustatud ka visuaalset kunsti viljelevaid noori, kelle tarvis on hoone teisel korrusel videostuudio.



Kui MKE panus uude noortekeskusesse on pigem aktiivne kultuuri tegemine, siis noortekeskus Force Majore paneb rohkem rõhku mõttetööle. Nende käsutusse antud kunagisse tüdrukute tööõpetuse klassi tuleb konverentsiruum, kus eri noorsoo-organisatsioonid saavad mõttetalguid pidada. Samuti sobib ruum filmiõhtute korraldamiseks või - miks mitte - kaartide tagumiseks või maleülesannete lahendamiseks.



Vahest kõige aktiivsemalt puutuvad kunagine Che ja Force Majore kokku noortekeskuse teises prooviruumis, kus Force Majore eestvedamisel hakatakse korraldama DJ-koolitust ning MKE poolt trummi- ja kitarriõpet. “Siin saavad elektrooniline ja instrumentaalmuusika kokku,” sõnas Aru.



Kogu võim noorsoole


Linnavalitsuse noorsootööspetsialisti Kadi Kalmuse kinnitusel ei jää seni Ches ja Force Majores käinud noored keskuste liitmise tõttu millestki ilma. Ühe katuse alla kolinud noortekeskused jätkavad oma senist tegevust. Pigem avanevad koostöös uued võimalused. “Selline ühisruum on tunduvalt paindlikum kui enne,” leiab Kalmus.



See, mida keskuses pakutakse, sõltub Kalmuse sõnutsi aga suuresti noortest endast.



Oma soovide ja ideede, murede ja rõõmudega on keskusesse oodatud kõik, kelle vanus jääb 14 ja 26 aasta vahele. Kontserdiõhtuid võivad soovi korral külastada needki, kelle sünniaasta neid enam nooreks pidada ei lase. “Nad peavad lihtsalt arvestama sellega, et siin ei saa tarbida alkoholi, suitsetada, narkootikume manustada ega juhuvahekordi viljelda – selleks on üks teine ööklubi,” tõmbas Aru maha joone, mida ületada ei tohi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles