INTERVJUU ⟩ Saara Pius rasedana «Jõulud džunglis» võttel: see kultuur, lõhnad ja isegi värvid ajasid mind oksele

Spekter
Copy
Saara Pius saates «Hommik Anuga»
Saara Pius saates «Hommik Anuga» Foto: ETV

Sel nädalal jõuab kinodesse režissööri Jaak Kilmi Indoneesias filmitud seikluslugu «Jõulud džunglis». Lavastaja ning näitleja Saara Pius käisid külas ETV saates «Hommik Anuga», kus viimane jagas, mis tunne on rasedana kuumal maal võtetel osaleda.

Pius tõdes, et tema jaoks oli tegemist väga põneva reisi ja võtteperioodiga, sest oli sel ajal umbes kuu või poolteist kuud rase, vahendab ERRi portaal. 

«Ma iiveldasin konstantselt – see kultuur, need lõhnad. Isegi värvid ajasid mind oksele. Ma ei suutnud neid kirkaid värve taluda, päikesevalgus ajas mind oksele. Rääkimata nendest toidulõhnadest – ma käisin kauge kaarega mööda ja suutsin ainult friikartuleid ja puuvilju süüa, sest kõik muu ajas oksele," meenutas Pius.

Vaata saatelõiku:

Seikluse tegevuspaik on eksootiline vihmamets, kuhu omapäi satuvad rändama 10-aastased Paula ja Akhim. Muuhulgas kohtuvad lapsed oma retke jooksul ka keskkonnaaktivistidega, keda mängivad Saara Pius ja Pääru Oja.

«See lugu saab alguse tegelikult perekondlikest sündmustest, mistõttu lapsed suunduvad džunglisse šamaani otsima. Oma rännakul puutuvad meie peategelased kokku nii vihmametsade hävitamisega kui ka inimestega, kes nende säilimise nimel võitlevad. See sündmuste käik annab nii filmi tegelastele kui ka vaatajatele mõtteainest, millised väärtused on meie elukeskkonna jaoks päriselt olulised,» selgitab režissöör Kilmi. 

Näitleja Saara Pius usub, et teiselpool maakera toimuv puudutab ka meid. «Minu tegelane on kirglik maailmaparandaja, kes tahab koos teiste aktivistidega päästa vihmametsa. Ka mulle on keskkonnakaitse teemad üsna südamelähedased ja mulle tundub, et ka tänapäeva noorem põlvkond mõtleb keskkonnateemadele rohkem kui kunagi varem. Seega ma usun, et film kõnetab paljusid lapsi ja noori,» arvab Pius.

Pääru Oja kehastub filmis julgeks ja seiklushimuliseks keskkonnaaktivistiks. «Ma usun täpselt nagu ka minu tegelaskuju, et keskkonnakaitse peaks olema iga inimese südameasi. Me teame lahendusi, aga tegutseme kliimasoojenemise ja sellega kaasnevate suurte keskkonnamuutuste vältimiseks liiga aeglaselt. Millise maailma jätame me oma järeltulevatele põlvedele? Õnneks noored nõuavad sel teemal vastuseid ja päris tegusid ning mul on rõõm kehastada keskkonnaaktivisti, kes teeb täpselt nii, nagu iga laps tahaks, et täiskasvanud teeksid,» kirjeldab Oja enda ja tegelaskuju ühiseid jooni.

Režissöör Jaak Kilmi uus koguperefilm «Jõulud džunglis» viib vaataja Indoneesia džunglisse pööraseid seiklusi otsima. Filmi peategelane 10-aastane Paula kolib kogu perega troopilisele lõunamaale, kus neil tuleb harjuda uue ja põneva keskkonnaga. Paulale tuleb aga üllatusena tõsiasi, et tema uues kodupaigas ei tähistatagi jõule. Lisaks selgub, et võõrapärane elustiil ja isa uus töö tekitavad perekonnas palju pingeid. Paula uus sõber Akhim teatab, et kusagil džunglis elab jõulušamaan, kes võib täita kõik Paula jõulusoovid. Nii algabki laste seiklusterohke retk džungli sügavustesse. 

Filmi tegemine oli Jaak Kilmi («Sangarid» ja «Sigade revolutsioon») sõnul nagu lapsepõlve unistuste täitumine: «Olen kasvanud üles Jules Verne'i seikusraamatute seltsis. Vist juba lapsena unistasin seiklusfilmi tegemisest, mis toimuks džunglis, kõrbes või tormisel merel. Tore, et džungel sai nüüd avastatud. Ega seal kerge ei olnud, aga keskkonnana on see ikka väga kinematograafiline. Püüdsin teha sellist filmi, mida ma ise lapsena oleks hea meelega vaadanud. Aga tahtsin puudutada ka teemasid, mis mulle praegu on väga olulised.»

Pöörane idee ühendada džungliseiklus jõuludega sündis režissööri Jaak Kilmi ja Läti produtsendi Roberts Vinovskise fantaasiana ning stsenaariumi kirjutamine usaldati Läti stsenaristile Lote Eglītele.

«Põhjamaise kliimaga harjunud baltlastele on üsna erakordne teha filmi, mille peamine tegevuspaik on Indoneesia. Kohale jõudes mõistsime aga, et meid võtavad vastu kohalikud filmimaailma professionaalid ning koostöö nendega kulges suurepäraselt. Yogyakarta tänavad ja inimesed pakkusid meile palju inspiratsiooni ning hoolikalt ettevalmistatud stsenaarium ärkas ellu veel värvikirevamalt kui oskasime oodata,» selgitab filmi tootmise tagamaid kaasprodutsent Evelin Penttilä.

Filmi peaosalise Paula rollis astub üles Läti näitleja Rebeka Šuksta. Paula ustavat sõpra ja teejuhti Akhimit mängib Indoneesia poiss Brydden Fablo Escobar. Peategelasele Paulale annab eestikeelse hääle «Sipsiku» filmist Anuna tuttav Elo-Mirt Oja. Akhimi häält dubleerib Nils Jaagup England, kes teeb kaasa Jaak Kilmi järgmises lastefilmis «Tagurpidi torn». Filmis teevad keskkonnakaitsjate rollis kaasa armastatud Eesti näitlejad Saara Pius ja Pääru Oja ning ootamatus rollis astub üles Tõnu Kark. 

Eksootiline kogupereseiklus «Jõulud džunglis» linastub kinodes üle Eesti 4. detsembrist ning see on dubleeritud eesti ja vene keelde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles