Taevafotograaf Andres Tarto hakkas aerofotosid tegema 2004. aastal, mil üks hea tuttav ta väikelennukiga lendama kutsus.

«Ülal olles sain momentaalselt aru, et maastikud ja mustrid lummavad mind ning et mul ei ole muud võimalust, kui jälle ja jälle sinna üles jõuda, et kõike vahetult kogeda ning jäädvustada,» selgitab Tarto Elu24-le. 

2008. aastal andis Tarto välja ka aerofotoraamatu «Eestimaa 1000 jala pealt» ja 2014. aastal toimus tema näitus «Kõrgelt leitud. Eestimaa mustrid ja kujundid».

Jõe ja mere kontrast. Pirita.
Jõe ja mere kontrast. Pirita. Foto: Andres Tarto/www.taevapiltnik.ee.

Fotograafi sõnul tuleb alati valmis olla ka teatud ainukordsete sündmuste jäädvustamiseks, olgu selleks siis Krusensterni saabumine, esimene «Teeme Ära» kampaania või Eesti-Brasiilia jalgpallimatši pildistamine. «Teine asi on leiud ja avastused – neid naudin eriliselt – ehk ülalt avanevad kujundid ja mustrid või seosed nende vahel, mida maa pealt ei märka, juhused,» selgitab ta.

Loomulikult ei saa neid võrrelda – ise üleval olles koged ja elad seda kõike vahetult läbi; drooni puhul oled pigem lihtsalt maapealne operaator.

«Esimesed mustripildid sündisidki mul juba üle 15 aasta tagasi. Pikk kogemus aitab küll ka maastikke n-ö ette lugeda, sest täna pildistan reeglina drooniga – kuid kogemus ise füüsiliselt ülevalt pildistades on suureks abiks.»

«Loomulikult ei saa neid võrrelda – ise üleval olles koged ja elad seda kõike vahetult läbi; drooni puhul oled pigem lihtsalt maapealne operaator,» lisab Tarto.

Neljapaat.
Neljapaat. Foto: Andres Tarto/www.taevapiltnik.ee.

Tarto selgitab ka, et kõrgemalt on keerulisem pildistada, justnimelt tehnilises mõttes. «Pildistan ju kiiresti liikuvalt platvormilt – lennukilt. Tuleb ette mõelda ja õigel ajal valmis olla, ennast mugavalt tunda, piloodiga suhelda ning palju muud. Kõike üheaegselt ja võimalikult ladusalt.»

«Kogemus tuleb aastatega,» kinnitab mees.

Mustrid põllul.
Mustrid põllul. Foto: Andres Tarto/www.taevapiltnik.ee.

Kõige raskem kaader, mida ta püüdnud on, jääb aga ilmselt 2011. aastasse, mil ta pildistas noorte laulupeo avatseremoonia avakujundit. «Hea tuttav oli lauljate seas, tema andis märku, millal on õige hetk pildistama tulla,» meenutab ta.

Samuti kinnitab fotograaf, et tagasiside inimestelt on olnud tunnustav. «Tagasiside on olnud positiivne, märksõnaks on äratundmisrõõm. Head tagasisidet olen saanud pikki aastaid ja olen sellest alati meelitatud.» 

Taevafotograaf Andres Tarto pilte on palju ka maailma peale läinud, mõni aasta tagasi jõudis üks tema fotodest ka The White House Historical Associationsi kaante vahele. 

Taevafotograafi töödega saad tutvuda SIIN ja SIIN.

Noorte laulu- ja tantsupeo avatseremoonia.
Noorte laulu- ja tantsupeo avatseremoonia. Foto: Andres Tarto/www.taevapiltnik.ee.
Kommentaarid
Copy