Kas teadsid, miks pulmas noorpaarile «kibe» hõigatakse?

Raadio Elmar
Copy
Foto: Shutterstock

Kas oled mõelnud, miks pulmas noorpaarile «kibe» hõigatakse? Kogenud pulmaisa selgitas, mida see pulma traditsioonides tähendab.

Pulmaisa ja õhtujuht Leino Einer rääkis raadio Elmar hommikuprogrammis eestlaste seas levinud pulmapeo traditsioonist ehk miks pulmakülalised noorpaarile «kibe» hüüavad. Uurisime, mis on selle kärarikka kombe tähendus.

Einer kirjeldas, et veel tänapäevalgi hoitakse pulmaameteid üsna au sees. «Kui sa saad medali, siis on see eriline austus pruutpaari poolt. Kui vanasti pulmi peeti, siis kutsuti kokku kogu küla ja pidu peeti kolm päeva järjest. Nüüd on ajad teised, mistõttu pulmapeole kutsutakse vaid lähedasemaid inimesi. Kui algab ametite välja hõikamine, siis seletan alati peorahvale lahti, miks neid medaleid on vaja jagada,» rääkis õhtujuht, mainides populaarsete ametite seas näiteks tantsulõvi, pitsatit ja kibe-karjujat.

Pulmaisa kirjeldas, miks kibe-karjujal on pulmas omamoodi tähtis roll täita. «Kui noored viitsivad vaeva näha, siis selleks, et ei tekiks erinevaid maitse-eelistusi, tehakse pulmaviin oma sildiga. Mõnel külalisel on ju nii, et kui pudeli peal on konkreetne logo, siis ta tunnetab maitset ette ja mõtted lähevad juba hommikuse pohmelli peale. Kui aga pulmaviin on korralikult ette dekoreeritud, siis kõigil on meeled võrdsed ning tehakse esimene naps, mis on alati noorpaari terviseks. Kui naps ära võetud, jään tavaliselt peorahvale silma vaatama ja uurin, et kas peigmees on joogi segamisel ikka piisavalt vaeva näinud selleks, et tähistada väärikalt kahe noore liitu. Külalised siis mekutavad oma jooki ja annavad teada, et joogil võiks üht või teist veel juures olla - see on veel kuidagi kibe. Peolauas pole joogisegamisel võimalik enam midagi muuta, suur vaev ju ära nähtud. Siis ongi võimalus hüüda kõvasti kibe - sest ainuke asi, mis suudab viina maitset paremaks muuta on noorpaari kirglik suudlus,» muigas Einer «kibe» karjumise tagamaade kohta. 

«Sellise «kibe» karjumisega algabki kogu pulmapidu. Tihti soovitan noorpaarile, et nad oma esimest suudlus päris minuti peale ei viiks...võiks alustada tagasihoidlikumalt ja peoõhtu lõpuks võiks peorahvas noorpaari suudluste saatel juba kümneni lugeda - kõigil siis loodetavasti näod säravad, ninad on punased ja «kibe» karjumine ongi läinud asja ette,» naeris tunnustatud pulmaisa ja õhtujuht Leino Einer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles