Rootsis lükkas tormituul ümber 230-meetrise elektrituuliku

Inna-Katrin Hein
Copy
Elektrituulikud. Pilt on illustreeriv
Elektrituulikud. Pilt on illustreeriv Foto: NICK OXFORD/REUTERS/Scanpix

Põhja-Rootsis Skellefteå lähedal asuvas Aldemyrbergi tuulepargis kukkus tugeva tuule tõttu ümber uus elektrituulik, mille mast ja rootori labad katki läksid.

230 meetri kõrgune tuuleturbiin oli üks tuulepargi 16 tuugenist, mida ei oldud veel riikliku võrguga ühendatud, teatab yle.fi.

Tuulepark kuulub firmale wpd Scandinavia AB, mille tegevjuhi Maria Röske sõnul ei ole varem midagi sellist ette tulnud.

«Õnnetus juhtus eraldatud piirkonnas. Vaid insenerid ja tehnikud tohivad elektrituulikute alale minna. Nüüdses õnnetuses keegi vigastada ei saanud ega hukkunud. Uurime, mis juhtus,» sõnas Röske.

Rootsi tuulepargi ehitas Taani firma Vestas, mis on ehitanud tuuleparke Põhja-Euroopas mitmesse kohta.

Vestase pressiesindaja Anders Riis sõnas Rootsi raadiole antud intervjuus, et õnnetuse tõttu pannakse tuulepark mõneks ajaks seisma, et kõik elektrituulikud üle kontrollida.

Tegemist on sel aastal Rootsi teise tuulepargi õnnetusega. Esimene oli mais, kui Skellefteåst 100 kilomeetrit põhja pool asuva Piteå tuulepargis läks tuugeni elektrigeneraator katki, murdus masti küljest lahti ja kukkus alla.

Tuulepark on tuuleelektrijaam, milles elektrienergiat toodetakse elektrituulikute abil. Tuulepargid võivad olla väga erineva võimsusega, sõltuvalt tuulegeneraatorite arvust ja suurusest.

Pilti vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles