VIDEO ⟩ Jää-ämbri väljakutse aktivist suri 37-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Jää-ämbri väljakutses tuli kallata endale pähe ämbritäis külma vett, milles olid jääkuubikud
Jää-ämbri väljakutses tuli kallata endale pähe ämbritäis külma vett, milles olid jääkuubikud Foto: Daniele Badolato / LaPresse/Scanpix

Ameeriklane Patrick Quinn, kes oli jää-ämbri väljakutse üks aktiviste, suri amüotroofse lateraalskeleroosi (ladina keeles sclerosis lateralis amyotrophica - SLA) tagajärjel.

37-aastasena lahkunud newyorklasel diagnoositi ravimatu neuroloogiline haigus 2013, teatab bbc.com.

Pere ja toetajad teatasid sotsiaalmeedias, et Quinn, kes kogus jää-ämbri väljakutsega SLA uuringuteks 220 miljonit dollarit, suri 22. novembril.

Quinn oli jää-ämbri väljakutse kaasalgataja ning tema, ta pere ja sõbrad aitasid 2014 kaasa, et sellest saaks globaalne fenomen.

Jää-ämbri väljakutses pidid inimesed kallama endale kaela või neile kallati ämbritäis jääkülma vett, milles olid jääkuubikud. Väljakutses osalesid üle maailma mitmed kuulsused, kaasa arvatud lauljanna Lady Gaga ja USA president Donald Trump.

2019. aasta detsembris suri 34-aastasena jää-ämbri väljakutse algatanud Pete Frates, kes oli endine korvpallur. Ka temal oli amüotroofiline lateraalskleroos.

Amüotroofne lateraalskleroos ehk motoorneuroni haigus on peamiselt täiskasvanud inimestel esineda võiv terve eluea kestev motoneuronihaiguse vorm, millele on iseloomulik hulginärvipõletik ning mis põhjustab lihasatroofiat ja halvatust ning lõpeb hingamispuudulikkuse korral surmaga.

Kõige kuulsam selle haiguse põdeja oli inglasest kosmoloog Stephen Hawking, kellel arstid diagnoosisid haiguse 1963 ja arvasid, et ta elab umbes 10 aastat, kuid elas 55 aastat. 8. jaanuaril 1942 sündinud Hawking suri 14. märtsil 2018. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles