Aastavahetus Tallinnas: kas Vabaduse väljaku kontsert tuleb ja pauku tehakse?

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Aastavahetuse pidu Tallinnas Vabaduse väljakul jääb tänavu ära.
Aastavahetuse pidu Tallinnas Vabaduse väljakul jääb tänavu ära. Foto: Madis Veltmann

Juba aastaid on 31. detsembri õhtul tuhanded tallinlased kogunenud Vabaduse väljakule, et tähistada uue aasta saabumist. Pealinna esindusväljakul on saanud kuulata kontserti ning nautida kesköist ilutulestikku. Kas aga pidustused toimuvad ka sel aastal? 

Koroona teise laine tulekuga on küsimärgi alla sattunud paljude ürituste toimumine. Neljapäeval jõudis pandeemia Eestis uue tähiseni, kui teatati 414 ööpäevaga tuvastatud nakatunust. Musta stsenaariumi järgi võib aasta lõpuks olla Eestis haiglaravil üle 2000 koroonapatsiendi. 

Ühel või teisel viisil mõjutab see kõik ka jõuluaegseid tähistamisi ja aastavahetuse pidustusi. 

Tallinna Kesklinna vanem Monika Haukanõmm rääkis Elu24-le, et praeguse seisuga on vähemalt ilutulestik plaanis nii kesklinnas kui veel mõnes teises linnaosas. «Kesklinna ilutulestiku asukoht ei ole hetkel veel kindel, sest otsitakse alternatiivset kohta, kus oleks võimalik pealtvaatajaid hajutada ning kus oleks ka hea nähtavus,» selgitas Haukanõmm.

Traditsioonilises ilutuletiku paigas Vabaduse väljakul aga saab sel aastavahetusel nautida hoopis erakordset valguspurskkaevu vaatemängu. «Esimesed moodulid püstitatakse advendiaja alguses ning seejärel kasvab installatsioon iga advendiga, saavutades jõuludeks lõpliku hiilguse,» lubas Haukanõmm.  

Kui palju inimesi üheskoos Vabaduse väljakul valguspurskaevu vaadata saavad, sõltub Haukanõmme sõnul valitsuse otsustest. 

Aastavahetuse kontserti harjumuspärasel viisil Vabaduse platsil seekord aga ei toimu.

Uisuplats tuleb taas

Siiski ei tasu kurvastada, sest Haukanõmme sõnul pakub tänavune jõuluaeg Tallinnas tavapärasest enam jõulumeeleolu. Linlastele ja linnakülalistele pakutakse kultuuriprogrammi ja tegevusi nii vanalinnas kui ka mujal.

«Seljad on kokku pannud nii vanalinna ettevõtjad kui ka kultuuri- ja haridusasutused. Uksed avavad mitmed muuseumid ja raekoda, toimuvad ekskursioonid, töötoad, jõuluetendused ja palju muud,» tutvustas Haukanõmm.

Lisaks Raekoja platsile üles pandud jõulupuule saab imetleda ka teisi jõulukuuski ning nautida tantsivaid, laulvaid ja muinasjutte lugevaid vaateaknaid. Harju tänaval on näiteks juba oma 15. hooaega alustamas uisuplats, mis on läbi aastate olnud väga populaarne.

«Peale selle pakub linn sellel aastal tavapärasest rikkalikumalt talvevalgust ja dekoratsioone, mida on üle linna kokku 300,» rõõmustas Haukanõmm.

Valgusetendused ja salamets

Lisaks juba tuttavatele valgustatud puudele ja purskkaevudele, valguskettidele ja -skulptuuridele ning jõulukuuskedele saab tänavu näha ligikaudu sadat uut valguslahendust. Jõuluajaks saab linnast justkui muinasjutumaa, kus jalutada ning uusi elamusi otsida. 

4.-6. detsembril toimub Tornide väljakul minifestival «Väike valgus», kus Eesti valguskunstnikud näitavad oma töid. «Tornide väljakust saab ajas muutuv park, kuhu samuti lisandub uusi installatsioone kogu detsembri vältel,» lubas Haukanõmm. Toompargis Snelli tiigi kõrval hakkavad «kasvama» kõikidest linnaosadest kokku toodud valgustammed, ühtekokku kaheksa puud.

«Uue turu platsile rahvusooper Estonia kõrval aga kerkib kuuskede salamets ehtsa kuuselõhnaga. Need on vaid mõned näited, avastamist jätkub igaühele, igaüks saab leida oma jõulumaagia,» lisas Haukanõmm.

Jõuluaeg ja aasta lõpp on heategude aeg - ka tänavu saab igaüks meist midagi head korda saata, kui käitub vastutustundlikult, kandes maski, hoides distantsi ja püsides haigena kodus, rõhutas Haukanõmm. 

Kuidas on seis aga aastavahetuse paiku vanalinna ja kesklinna baaridega, ei osanud Haukanõmm veel öelda. «Valitsus on pikendanud öist alkoholimüügi piirangut 26. jaanuarini ning kas baarid saavad aastavahetusel avatud olla, ei oska praegu veel öelda,» sõnas Haukanõmm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles