Rootsi surnuaia õuduste öö toimepanijatele esitati süüdistus (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Surnuaed öösel. Pilt on illustreeriv
Surnuaed öösel. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Rootsi prokurörid esitasid kahele mehele süüdistuse teismeliste poiste piinamises, vägistamises ja elusana matmises Solna surnuaial.

Lisaks süüdistatakse kalmistul õuduste öö taga olevat 18-aastast ja 21-aastast meest inimröövis, peksmises ja väärtasjade varguses, teatab aftonbladet.se.

Juhtum leidis aset augustis. Juhuslik möödakäija leidis kuriteo ohvrid, kes olid lahtises hauas vigastatuna ja alasti. Ta kutsus politsei ja kiirabi.

Kannatanute sõnul kestis vägivald vähemalt kaheksa tundi, kui mitte rohkem. Neilt oli lisaks riietele võetud ära ka mobiiltelefonid, rahakotid ja nutikellad.

Uurimine näitas, et poisid olid vastu nende tahtmist surnuaiale viidud, neid oli pekstud ja piinatud, alati võetud ning siis vägistatud. Lõpuks olid kurjategijad nad varem valmis kaevatud hauda visanud, sealt nad iseseisvalt välja ei saanud. Kannatanute sõnul kestis vägivald vähemalt kaheksa tundi, kui mitte rohkem. Neilt oli lisaks riietele võetud ära ka mobiiltelefonid, rahakotid ja nutikellad.

Politsei teatel valisid mehed poisid juhuslikult välja ja nad ei olnud varasemast tuttavad.

«Mehed märkasid poisse Solna Hagalundis. Teismelised poisid rööviti tänavalt ja viidi Solna surnuaiale, kus nende kallal kasutati jõhkrat vägivalda,» sõnas prokurör Anders Tordai.

Politseiuurijate sõnul oli meeste motiiviks saada raha ning kuna poisid vabatahtlikult oma asju ja raha kurjategijatele ei andnud, võeti need jõuga.

«Teismelised poisid langesid vägivalla ohvriks, neile tekitati pikaajalise piinamise ja vägistamisega tõsine psüühiline trauma, millest ei ole lihtne üle saada. Nad vajavad aastatepikkust teraapiat,» lisas prokurör.

18-aastane süüdistatu sõnas uurijatele, et ta oli enne teismeliste röövimist tarbinud ohtralt narkootikume ja ta ei saanud kõigest aru, mis toimus. 

Kohtuarstlik uurimine näitas, et poisse oli pussitatud, nad olid kinni seotud, neid oli löödud nii jalgade, käte kui labidaga. Neilt olid riided seljast võetud ja vägistatud, neid sunniti astuma hauda ja öeldi, et maetakse elusalt.

Süüdistatavad mehed on Rootsi politseile varasemast tuttavad, kuna on ka varem kuritegusid toime pannud, kuid mitte inimröövi ega vägistamist. Augustikuine juhtum oli neil esimene selline.

18-aastane süüdistatu sõnas uurijatele, et ta oli enne teismeliste röövimist tarbinud ohtralt narkootikume ja ta ei saanud kõigest aru, mis toimus. 21-aastane mees ütles, et tema ei olnud narkootikume ega alkoholi tarbinud.

Mõlemad mehed eitavad, et oleks kuriteo toime pannud. Kohus nende üle algab detsembris.

Solna on vald Rootsis Stockholmi läänis ja Upplandi maakonnas. Vald moodustati 1971. aasta Rootsi haldusreformi käigus Solna linna reorganiseerimisel. Linnaga uusi alasid ei liidetud. Vald nimetab end Solna linnaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles